31 четения

Учени описаха праисторически червей с 50 шипа

Американски учени са открили фосили на малък праисторически червей с 50 шипчета на главата в два национални парка в канадската провинция Британска Колумбия, предаде Асошиейтед прес.
Дълго преди динозаврите да обитават Земята, странно създание с глава, наподобяваща тази на Венерината мухоловка, е плувало в моретата. То не е имало лице, а когато някое нищо неподозиращо същество дръзнело да се доближи твърде много, подредените като челюст шипчета го улавяли и го превръщали във вечеря.
Откритието, публикувано в сп. „Кърънт байолъджи“, предлага нов поглед към Камбрийската експлозия на Земята преди 541 милиона години.
Създанието, наречено Capinatator praetermissus, е толкова различно, че учените твърдят, че са открили не вид, а нов род. То е било с дължина около 10 сантиметра, а бодличките му са били по-малки от сантиметър. Храната си е набавяло от планктон и скаридоподобни организми.
Capinatator praetermissus са предшественици на група морски червеи с името Четинкочелюстни, които изобилстват в Световния океан. Праисторическите червеи са били по-големи и с много повече шипчета, но без специалните зъби на потомците, обяснява ръководителят на изследването Дерек Бригс от Йейлския университет.
„Шиповете са като миниатюрни кукички, въпреки че са по-нежно извити. Те са твърди и не са гъвкави. Трудно е да се каже защо има толкова много от тях на фосил, но вероятно, така въоръжен, е бил добър хищник“, добавя специалистът.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!