132 четения

Алпинисти монтират 168 прожектора на 70 метра над стадион „Ивайло“

Осветлението ни готово до края на септември и ще е едно от най-модерните в Европа

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ СТАДИОН „ ИВАЙЛО“ ЩЕ ИМА НОВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ, НО ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ СА АМБИЦИРАНИ ДА го завършат и предсрочно, информираха специално за „Борба“ от компанията „Хит“, която спечели обществената поръчка на държавата за 411 хил. лв. за изграждането му. „Митичният“ ще се превърне в истинско спортно бижу, тъй като ще притежава едно от най-модерните осветления в Европа. „Самите прожектори и лампите са последно поколение. В момента ги изработват в Италия и са на фирма SBP, а крушките са на германската OSRAM. По същата технология са правени стадионите на „Аталанта“ в Бергамо, Лион, Гьотеборг, Хайфа и т.н“, разкри Мариян Зеленков от „ХИТ“. У нас аналогично осветление, също изграждано от нашия изпълнител, има „Лудогорец Арена“, както и стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“, „Верея“ и Бистрица.

alpНЯКОЛКО ЕКИПА АЛПИНИСТИ ЩЕ МОНТИРАТ 168 ПРОЖЕКТОРА НА ВИСОКИТЕ НАД 70 МЕТРА МАЧТИ. Реконструкцията започва около 20-ти август, тъй като в момента текат процедурите по подписването на договора с Министерството на младежта и спорта. Общинският бюджет обаче ще трябва да покрие подмяната на двата мощни трансформатора, които ще захранват осветлението. „Де факто прожекторите ще започват от 55-ия метър, за да не се разпилява светлината. Всяка една от крушките е от 230 хил. лумена и си представете неповторимата гледка, която ще имат на терена амфитеатрално разположените зрители“, обясняват още Зеленкови и допълват, че алпинисти ще работят паралелно по два стълба. Ще се премахне старото корозирало покритие и ще се нанесе ново. Маха се и досегашната инсталация и останалото старо оборудване.

ПО УНИКАЛЕН СПОСОБ С ЛАЗЕРНИ СИСТЕМИ ЩЕ СЕ НАСТРОЯТ И ПРОЖЕКТОРИТЕ след монтажа. Технологията е следната: поставят се 168 цели по цялото протежение на терена, според броя на прожекторите. Номерират се и всяко осветително тяло се насочва да свети точно в средата на целта с отклонение по-малко от милиметър.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Тодор Зеленков от фирма „Хит“ със синовете си Цецо и Мариян.

Фирмата направи и „Лудогорец Арена“.

6 коментара за “Алпинисти монтират 168 прожектора на 70 метра над стадион „Ивайло“

 • 09.08.2017 в 14:41
  Permalink

  Уж най-модерното в Европа, но същото имали Локо ГО, Верея, Бистрица и много други отбори в Европа. Нищо де, важното е да свети!

  Отговор
  • 09.08.2017 в 21:46
   Permalink

   Това е лъжа – едни измамници правиха осветлението на стадиона на Локо-ГО и сега нищо не се вижда на терена.
   Добре, че тук сериозни хора поеха ангажимента.
   За справка вижте какво бижу стана на Света Гора!

   Отговор
  • 10.08.2017 в 8:10
   Permalink

   до оня първия не става дума за Локо ГО , а за Локо Пд , и какво не може и други отбори да са си направили хубаво осветление ли ,още повече ,че Лудогорец са го направили с тази фирма ,това говори достатачно щом най-добрият в всяко отношение отбор в последните години ги е избрал и използва тази технология ,че фирмата е добра и осветлението е хубаво,затова успех и тея дето намират косури на всичко у лево.

   Отговор
 • 09.08.2017 в 22:09
  Permalink

  Тримата глупаци на държавна хранилка.

  Отговор
 • 10.08.2017 в 8:05
  Permalink

  А дано да го направят хубаво ,като цяло стадиона ни е направен добре и се поддържа ,вижте само за 6 месеца в Русе тревата вече за нищо не става, дано не си оставят ръцете и да се получи хубаво и да ни радва много години наред.А колкото до оня коментар ,че и други го имат това осветление то в западна европа и стадионите по селата могат да си ги позволят тези прожектори ,а тука като големият лукс едва ли не да имаш осветление.

  Отговор
 • 10.08.2017 в 9:39
  Permalink

  Ще чакаме, па ще видим . Дано с лампите дойдат и пибедите, че … не е добре работата ….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!