5 четения

Групи от пет държави се представят във фестивала в Никополис ад Иструм

РИМСКИ РИТУАЛИ, ПАЗАР НА РОБИ И ГЛАДИАТОРСКИ БИТКИ ЩЕ ОЖИВЕЯТ И ТАЗИ ГОДИНА В РАМКИТЕ НА ВТОРИЯ ФЕСТИВАЛ „НИКЕ – ИГРАТА И ПОБЕДАТА“. Фестивалът, който е посветен на бита, културата и кулинарните традиции на древните римляни, ще се проведе на 12 август в археологическия резерват Никополис ад Иструм.

Групи за исторически възстановки от пет държави ще пристигнат за фестивала и ще покажат римско и варварско въоръжение, битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни са включени в програмата тази година. На традиционния занаятчийски пазар ще бъдат представени римска кухня, накити и украшения, монетосечене и грънчарство. Ще има и модно ревю с антични костюми и прически.

От Румъния, Унгария, Македония и България ще пристигнат участниците. За първи път във форума ще се включи групата за антични реконструкции Nova Roma от унгарската столица Будапеща, а македонските гости са от център „Хемус“ в Скопие. Участниците от България са от група от София, Свищов, Ямбол, Пловдив и Добрич, ще има свободни реконструктори и занаятчии от цяла България.

Фестивалът е организиран от сдружение „Бъдеще за Никюп“ със съдействието на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Идеята на организаторите е да бъде представен животът в римския град, базиран върху археологическите находки, които са открити в Никополис ад Иструм. Посетителите ще бъдат въведени в живота на античното селище от археолозите Павлина Владкова и Иван Църов, които повече от 20 години изследват миналото на Никополис ад Иструм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *