Забава и знание

Еволюцията на човека не е била повлияна от климатични промени

Учени от университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ заключиха, че климатичните промени не са били движеща сила за еволюцията на човека, както смятат много специалисти, съобщи Лента. По мнението на авторите на изследването, появата на древните хора е станала случайно.
Родът Хомо, към който принадлежи съвременният човек, се е появил преди 2,5-2,8 милиона години, когато имало взрив във видообразуването. Смята се, че това станало възможно благодарение на глобални климатични промени. Изчезнали едни хабитати и възникнали други, а това предизвикало появата на нови видове. Американски учени създали модел на еволюционното развитие на живота на Земята без въздействието на външни фактори.
Оказало се, че по време на еволюцията случайно може да се стигне до взривове във видообразуването. При това по мащабите си те са сравними с онзи, който довел до появата на човека. Учените са на мнение, че родът Хомо се е появил без въздействието на климатични промени.
Авторите на изследването предполагат, че бъдещи проучвания ще допринесат за установяване на причините за появата на определени човешки характеристики, свързани например с по-големия мозък.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *