98 четения

Заможни търновски предприемачи инвестират в гръцки имоти

ЗАМОЖНИ ТЪРНОВЦИ И ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТТА НАПОСЛЕДЪК ИНВЕСТИРАТ В ИМОТИ В СЪСЕДНА ГЪРЦИЯ, съобщиха за „Борба“ от една от големите агенции за имоти в старата столица.

От брокерската компания отказаха да съобщят имена, заради конфиденциалност при договорите, но разкриха, че става дума за популярни хора от средите на спорта, ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и строителни предприемачи.

Хората, които могат да си позволят подобни инвестиции, предпочитат директно да купят имот, където да отсядат на почивка по няколко пъти в годината, а през останалото време да го отдават под наем, вместо всяка година да търсят различни хотели за ваканцията си, обясняват брокерите. Според тях най-предпочитани места за покупка са ръкавите Касандра и Ситония на Халкидики, регионът на Кавала, а напоследък и в Солун. Дори в момента райони в близост до Солун са хит, защото там има доста жилища за продан. Става дума основно за стари дву- и тристайни апартаменти, които се нуждаят от основен ремонт, но цените им са около 30 000 евро. С още една допълнителна инвестиция от около 10 000 – 15 000 евро те могат без проблеми да се отдават за месечен наем от 250-300 евро или да се препродават с прилична печалба, обясняват от търновската агенция.

Териториалната близост, мекият климат, бързият достъп до морето, спадът на цените на имотите, въпреки големите данъци, се оказват притегателни за местните и по-състоятелни търновци. Впрочем не са малко и бизнесмените от Горна Оряховица и Павликени, които също притежават недвижими имоти с морската страна. Другите причини за интереса са кристално чистата вода, девствената природа, по-качествената храна, липсата на застрояване, дългият летен сезон, както и спокойствието по гръцките плажове, където летовниците не са подложени на безмилостен рекет за всевъзможни такси, обясняват от агенцията за недвижими имоти във Велико Търново, които само за този сезон са реализирали две подобни сделки.

Според експертите хора от средната класа в областта, че даже и с по-ниски доходи или такива, които специално теглят кредит за покупка в Гърция, са склонни да инвестират от 40-50 000 евро за малък градски апартамент, до по-солидните 150 000 – 250 000 евро за малки и уютни къщички на по два, че и три етажа, които са прилепени едни до други – т. нар. „мезонета“. Има и клиенти, които купуват имоти с цел последващото им застрояване и продажба, но там условията са малко по-специфични. Както и в България обаче, по-евтините локации на имоти далеч на са на първа линия, тъй като там цените е възможно да бъдат дори десет пъти по-високи, уточняват търновските брокери. Според тях обстановката в страната вече е далеч по-нормална, отколкото преди няколко години, когато кризата удари съседите ни, които се редяха на опашки пред банкоматите. Нашенци, които инвестират в Гърция, трябва да знаят, че данъците са много високи, което всъщност е една от причините имотите там да поевтиняват драстично в последните години.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *