Лошият сън увеличава риска от затлъстяване

Лошият сън може да увеличи риска от наднормено тегло и затлъстяване, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
„Тъй като установихме, че възрастните, които спят по-малко, е по-вероятно да са с наднормена тегло или затлъстели, получените резултати хвърлят светлина върху значението на достатъчния сън – заяви ръководителката на изследването Лора Харди от университета на Лийдс в Англия. – Всеки индивид се нуждае от различно количество сън, но учените стигнаха до консенсус, че 7-9-часовият сън е най-добър за повечето възрастни.“
Учените проследили здравословното състояние на над 1600 възрастни във Великобритания. Участниците предоставили данни за консумираната от тях храна, продължителността на съня си и им били взети кръвни проби. Освен това били изследвани телесното тегло, кръвното налягане и обиколката на талията на участниците. Обиколката на талията на онези, които спели по-малко от 6 часа нощем, била с над 2,5 см по-голяма от тази на участниците, които спели 9 часа нощем. Хората, които спят по-малко, са също с по-голямо телесно тегло и с по-ниско ниво на добрия холестерол в кръвта, а това може да предизвика здравословни проблеми.
Учените все пак не открили връзка между по-краткия сън и по-нездравословния хранителен режим.
„Изследването не показва директна причинно-следствена връзка между по-краткия сън и наддаването на телесно тегло. Получените резултати се добавят към увеличаващите се данни за връзка между съня и здравето“, отбелязаха авторите на изседването.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.