119 четения

Започна санирането на 13 входа в старата столица за над 3 млн. лв

За месец и половина двата най-дълги блока в града, строени през соца, трябва да са като нови

 

ЗАПОЧНА САНИРАНЕТО НА ДВАТА НАЙ-ДЪЛГИ БЛОКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 8-ЕТАЖНИТЕ СГРАДИ С ОБЩО 13 ВХОДА В ТЯХ СЕ НАМИРАТ НА УЛ. „ФИЛИП ТОТЮ“ И НА УЛ. „ГЕОРГИ ЖИВКОВ“. Инвестицията в обновлението им е за над 3,1 млн. лв. и то вече тече. Двата големи комплекса, които са правени още през соца, трябва да са като нови за месец и половина. В тях живеят близо 500 човека. Вчера започна монтирането на скелето и обезопасителните мрежи по цялото протежение на блоковете на ул. „Филип Тотю“ N 15 и 17, точно под училище „Бачо Киро“. Де факто силуетът на сградата се простира между двете улици – „Ниш“ и „Йоновка“. Те са на по 8 етажа и имат общо 6 входа.

40 календарни дни от издаване на строителните разрешителни е срокът за завършването им. Изпълнител е консорциумът „Инфраструктура“, който включва фирмите „Планекс инфраструктура“ и „Планекс“. Първата се представлява от сина на предприемача Пламен Дешков – Кристиян, а втората от Христо Димитров. Цената на пълното саниране е 1, 2 млн. лв. Подбрани са най-ниските оферти, а за пръв път по този проект са изискани и сериозни гаранции от участниците, както и „чисто минало“, за да се избегнат гафовете като последния случай с недовършения и просрочен ремонт на блока на ул. „Д. Буйнозов“. Сградите ще получат нова дограма, санирани фасади, ремонтирани покриви и стълбищни клетки, подходи и инсталации, без обитателите им да дадат и стотинка. Домоуправителите ще контролират изпълнителите, които се надяват времето да не забави работата, тъй като доста от сградите са високи и ще се налага работа по алпийски способ.

ДЗЗД „МОМИНА КРЕПОСТ 2017” Е ИЗПЪЛНИТЕЛ НА САНИРАНЕТО НА УЛ. „ГЕОРГИ ЖИВКОВ“ 1 В КВ. „БУЗЛУДЖА“. Реконструкцията обхваща 8-етажен блок със седем входа – от „А“ до „Ж“. Цената на обекта е 1, 72 млн. лв. а срокът за изпълнение 57 календарни дни. Консорциумът, формиран по Закона за задълженията и договорите, е от софийските фирми „Стройконтрол“ и „Билдинг комфорт“, представлявани от Димитрина Матева и Георги Георгиев.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов само преди няколко дни провери темповете на саниране на многофамилни жилищни сгради, включени в Националната програма за енергийна ефективност. Той провери хода на строителните дейности по блокове на улиците „Ген. Иван Сарафов“ в кв. „Бузлуджа“, „Краков“ и „Плиска“, за да се убеди , че всичко с изпълнението е наред. И на трите адреса изпълнителите работят в срок, а санирането на сградите се завършва.

Близо десет блока в старопрестолния град са изцяло санирани от началото на действие на новата Национална програма за енергийна ефективност. Дейностите по още четири многофамилни сгради, намиращи се на улиците „Краков“, „Плиска“, „Ген. Иван Сарафов“ и „Ален мак“, са на финален етап. По процедурите за инженеринг за кооперациите на улиците „Георги Измирлиев“ 15 и 16, „Райчо Николов“ 1 и „Ниш” 4 текат сроковете за обжалване. Предстои обявяването на обществени поръчки за блоковете на улиците „Ален мак“ 4 и „Георги Измирлиев“ 12.

За други 44 жилищни сгради заявленията вече са подадени в Българската банка за развитие. Това предстои да се случи и с документите на сдруженията на собствениците на още 31 блока.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Започна санирането на 13 входа в старата столица за над 3 млн. лв

 • 10.08.2017 в 13:59
  Permalink

  Това е най-хубавата новина . Би трябвало да се сформира група от общината и да обходят и подготвят документите на всички стари блокове,защото междусъседските отношения са много проблемни и така ще се изтърве срока за тази уникална и благородна акция.

  Отговор
 • 10.08.2017 в 14:37
  Permalink

  Отидете в Благоевград, за да видите как се работи по тази програма. За две години градът се е преобразил. Завършени са над 120 жилищни сгради, а ние се хвалим със завършени 10!

  Отговор
 • 10.08.2017 в 22:09
  Permalink

  Показаната фасада не е от ул. „Филип Тотю“, а от ул. „Йоновка“|. Блоковете описани в публикацията не са осем етажни, а шест етажни. Ремонтите започнаха от стълбищните клетки, вместо от покрива! Докато всичко завърши, новите шпакловки ще са като старите!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!