Леската край Леденик, един от малкото обществени плажове на Янтра, вече е с по-лесен достъп

Кметът Антон Кръстев осигури 10 тона натрошен асфалт за подхода към плажа

 

МНОГО ПО-ЛЕСНО ВЕЧЕ СЕ СТИГА ДО ЕДИН ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ПЛАЖОВЕ ПО ПОРЕЧИЕТО НА ЯНТРА – МЕСТНОСТТА ЛЕСКАТА, КОЯТО СЕ НАМИРА КРАЙ ЛЕДЕНИК. Кметът Антон Кръстев е осигурил 10 тона натрошен асфалт, с който е посипан намиращият се доскоро в лошо състояние черен път към прохладните речни води. „Планираме да превърнем мястото в зона за къмпингуване и пикници. Все повече хора идват, защото го поддържаме и е много красиво“, обясни местният управник. Мястото се почиства редовно, а за това допринасят и самите плажуващи, които си събират отпадъците и ги изнасят от района. Местни жители пък са поставили кошчета на няколко места. Самият Кръстев е направил график за редовно косене на поляните край водата.

В адските жеги напоследък Леската събира по 150 – 200 човека, които се наслаждават на прохладата и са разпънали шезлонги и хамаци даже над самата вода. Посещението е абсолютно безплатно, а речните води – даже по-чисти от тези на някои басейни, коментират редовните посетители.

„Много хора идват, защото това е естествена природна къпалня, самите бързеи и вирове са като естествен спа-център, а красотата наоколо – неповторима. Неотдавна тук бяха направени и част от снимките на новия български филм „Възнесение“. Екипът на лентата е имал снимки в района на Боженци, но там са харесали реката и са тръгнали по течението, за да се озоват в Леденик и да направят кадри именно на това място. Районът освен за филми вече е любим и за любителите на фотосесии, които не пропускат да се снимат сред прекрасната и непокътната природа“, разказа още кметът на Леденик Антон Кръстев.

МЯСТОТО СЕ НАМИРА ТОЧНО ПОД ПРОЧУТАТА КУЛА НА ШЕМШИ БЕЙ И КАНЬОНА, КОЙТО Е ОБРАЗУВАН ПОД НЕГО. Стига се лесно, като се мине през селото. Кара се само направо от разклона на главния път за София. По нареждане на кмета Кръстев наскоро са изчистени и окосени двете големи поляни от двата бряга на Янтра, където спокойно спират колите. Желаещите да отдъхнат сред прохладните води на реката идват още в ранни зори и стоят до късно вечер, когато зацвърчават скарите. Хладните води на Янтра пък държат питиетата годни за консумация през целия ден.

„Имахме идея да направим голяма паркова зона, в която да се включи и кулата. Там има хубаво заведение, което познавачите ценят. Разбрахме обаче, че общината го е заменила за три апартамента и сега само Бейската кула е общинска. Заради интереса планираме да направим повече зони за пикник и къмпингуване. Имаме проблем с почистването, защото хората стават все повече, но взимаме мерки“, разказва още кметът Антонов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *