Стоте дни на новата власт и равносметката за областта

СЪС ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА МАЛКА ЧАСТ ОТ ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ПРОБЛЕМИ В ОБЛАСТТА, ЛОБИ ОТ ДВАМА ЗАМ.-МИНИСТРИ и куп затлачени проблеми от години Великотърновска област отчита стоте дни управление на третото правителство на ГЕРБ и премиера Борисов.

Още в началото на мандата кабинетът обяви, че приоритет за новата власт е изграждането на магистрала „Хемус”. Старата столица, за която трасето е жизненоважно и ще има огромна добавена стойност за икономиката, бе домакин на национална дискусия за аутобана, на която и властимащи, и опозиция си стиснаха ръцете. Ясно е, че „Хемус“ няма да стане факт в рамките само на един мандат, но пък темата е актуална още от правителството на Тройната коалиция, когато строителството й бе буквално замразено. Навръх стоте дни на кабинета обаче дойде поредният студен душ за „Хемус“, заради онзиденшното президентско вето на закона за опазване на околната среда. Според депутати от региона това ще забави още повече строителството, тъй като ще са нужни няколко оценки на въздействие върху околната среда. Ако те бъдат обжалвани, ще се гледат едноистанционно – от ВАС, който пък е затрупан с дела. А без „Хемус“ Северна България ще продължи да изостава драстично от Юга, където инвестициите са 7 пъти по-големи от тези в нашия регион.

Другата блага правителствена вест за Велико Търново е даденият милион и половина. От него 250 000 лв. отиват за основен ремонт на пътя до Преображенската обител, а останалите – за нов мост при Шемшево.

И с това май се изчерпват добрите вести за първите сто дни. Затова пък нито едно местно лоби на можа да се справи с проблеми на региона, някои от които са от времето на Иван Костов. Така стоят нещата с бившите Свищовски казарми, за които местната власт от години прави постъпки да ги стопанисва, но все не достига местно депутатско рамо. Касае се за 300 дка имоти, за които кметството преди време дори изготви градоустройствен проект с намерение там да има офисно и жилищно строителство, както и плувен комплекс. Само че държавата хем не ги дава, хем не инвестира в тях вече повече от 15 години. С дългогодишна давност е и друг проблем край Дунав и особено край село Вардим, с което са се захващали, но без особен успех няколко „поколения“ търновски депутати. Става дума за ерозиращия бряг на Дунав, който е потенциално свлачище за десетки домове, а реката всяка година буквално отнема общинска, държавна и частна собственост. Работата на парче обаче и частично отпусканите през годините държавни пари за укрепителни дейности далеч не решават проблема. Аналогична е съдбата на Присовските завои на входа на Велико Търново, свлачището край Сухиндол, на пътя, приличащ на лунен пейзаж, между Павликени и Караисен, който поне веднъж годишно вдига местните хора на граждански протести. А междувременно се появяват нови проблеми, за които държавата не е готова със средства. Типичен пример за това е състоянието на Александровския мост край горнооряховското село Поликраище. Въпреки протестите там, регионалният министър призна, че това пътно трасе, което е свръхнатоварено, не е включено в проект за рехабилитация.

ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ И ОЩЕ КУП НЕРЕШЕНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ НЕУРЕДИЦИ Е НУЖНО ЗДРАВО ТЪРНОВСКО ЛОБИ както в изпълнителната, така и в законодателната власт. Иначе добрите намерения си остават само на хартия – както това Велико Търново да стане европейска столица на културата или пък средище на НАП, НИПК и Държавната агенция за малък и среден бизнес, каквито бяха намеренията на първото правителство на ГЕРБ.

Лобизмът става актуален най-вече в предизборно време. Последният път, когато се заговори за него, беше преди местния вот от 2015 г., когато бившият ректор и кандидат за кмет Пламен Легкоступ обяви създаването на Национален комитет за възраждането на старата столица. В по-предишни години болярският град също е имал свои представители във властта, но ползите за региона се броят на пръстите на едната ръка. Със старата столица бяха свързани председателят на Народното събрание Благовест Сендов, вицепремиерът в кабинета на Жан Виденов Дончо Конакчиев, зам.-министрите Пламен Радонов и Ганчо Карабаджаков, Весела Лечева – със статут на спортен министър в Тройната коалиция и сегашен депутат, и т.н., и т.н. Сега вторият човек в управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов също вече трайно е свързан с областта, а кметът Даниел Панов е лидер на Националното сдружение на общините.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *