88 четения

Тайна стая в старо училище вдъхновява артисти да създават ритуално изкуство

Автори от шест държави участват в Лятната резиденция в Горна Липница

 

ЗАБАВНА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНА „СТАЯ НА ТАЙНИТЕ“ ВДЪХНОВЯВА УЧАСТНИЦИТЕ В лятната арт резиденция „Старото училище“, която се провежда в павликенското село Горна Липница. 10 артисти от САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Франция, Испания и България работят по темата „Пътят като ритуал“. Авторите се занимават с живопис, пърформанс, визуални изкуства, инсталации, ленд арт и фотография. „Когато избирахме кои артисти да поканим тази година, се водихме от идеите в техните проекти. Търсихме такива, които са успели да съчетаят няколко неща – работа с местните хора и изследване и претворяване на региона, на селото, на неговия бит, култура и архитектура“, разказва основният организатор Димитър Палов.

Французойката Джули Глазбърг и Сузане Беркенхегер от Германия са може би най-активни в работата с местната общност. Двете почти не се задържат в резиденцията. Джули скита по селските улици с преводач и не спира да говори с хората, които живеят в Горна Липница. Тя записва човешки истории, снима и ще покаже какво е насъбрала и снимала на заключителната изложба.

rezidencia lip (1)„Аз реших сама да обикалям. Имам телефон, който ми превежда. Аз говоря на немски, програмата превежда на български на хората. Те ми отговарят на техния си език, телефонът ми превежда. По-трудно е, но пък е по-интересно, така мога да съм близо до хората, които ме посрещат и се съгласяват да говорят с мен“, казва Сузане. Тя е артист и журналист, работи и живее в Берлин и пише за франкфуртски вестник.

Когато се заровила в тайната стая в училището, намерила там стара снимка, правена вероятно през 60-те години. И решила да открие това място в Горна Липница, което е запечатано на черно-бялата фотография преди толкова много години. На практика Сузане е превърнала престоя си в Горна Липница в игра-загадка. Ако успее правилно да зададе въпроса и да разбере вярно превода на отговора, тя стига донякъде и има шанс да продължи и да намери мястото от снимката.

ОТ СТАРИ АРТЕФАКТИ Е ПЛЕНЕН И АМЕРИКАНЕЦЪТ ДЖЕЙСЪН КОФКЕ. „Любопитен съм дали мога да дам живот на тези стари неща, на които се натъкнах тук. Освен това ходих до Николопис ад Иструм и Античния керамичен център край Павликени и съм направил снимки, върху които ще рисувам, за да дам един по-модерен и нов вид на древността“, обяснява Джейсън, докато забърква боя от тебешири и вода. С тази собственоръчно направена боя той ще рисува карта на Никополис ад Иструм върху каменния плочник на старото училище в Горна Липница. Когато си тръгне за Щатите, в селото от него ще остане и един надпис – „Всичко ще бъде наред“. Казва, че го пише по всички кътчета на света, където ходи и този надпис му е останал като запазена марка.

С визуални изкуства се занимава и британецът Адам Хинес – Грийн. Той се е заел със създаването на лабиринт и очевидно проектът му е особено впечатляващ за малчуганите, които и тази година участват в лятната резиденция. През повечето време от деня те се въртят около него, защото той говори с тях за изкуството и за живота и признава, че е много любопитен да разбере детската интерпретация на произведенията на големите автори.

Ина Дамянова от София и екологът Христо Вълчев представят България в тазгодишната резиденция. Ина се занимава с ленд арт и тези дни проправя пътища между дърветата в двора на училището. Тя казва, че е искала да участва в този пленер още от самото му начало и е подавала своите документи през 2010 г. Била е одобрена, но обстоятелствата са се стекли не в нейна полза и тя не успяла да пристигне тогава.

Христо Вълчев, който по образование е еколог, се занимава с екологичен дизайн. В Горна Липница той си е избрал да работи в парка, където майстори цветна мандала с хармонизирани, събрани по определен начин билки и лечебни растения.

ПОВЕЧЕ ОТ 30 ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ ОТ 4 ДО 12 Г. УЧАСТВАТ В ЛЯТНАТА РЕЗИДЕНЦИЯ РЕДОМ С УТВЪРДЕНИТЕ АРТИСТИ. Децата живеят в цяла България и по целия свят и се връщат през лятото при бабите и дядовците си на село, а някои пристигат дори специално за резиденцията. Малките автори работят с Пламен Петров, който е с децата от самото стартиране на пленера.

„Ние наричаме изкуството, което правим, ритуално, защото в него се използва ритуалът като осъзнати действия и осъзнати практики за създаването на една творба. Смятаме, че не само творбата е акт на изкуство и на творчество, а и начинът на нейното създаване. Изкуство е и движението й след това, когато я представяме в изложби“, казва Димитър, който е и автор и работи заедно с Дарина в артистично дуо L.Y.R.A. Проектът им се нарича „Утробата”, реализират го в стара изложбена зала в сградата на местното читалище, която обаче не функционира вече 30 г. Сега тя е склад за вехтории, в която двамата ще направят мистична инсталация, за да й вдъхнат нов живот и ако е възможно, да я върнат към битието й на изложбено пространство, обяснява Димитър.

В арт форума тази година ще се включат още Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Те са изкуствоведи и куратори, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art & Culture Today.

Арт резиденцията „Старото училище” се осъществява с подкрепата на община Павликени, кметството в село Горна Липница и читалище „Зора”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Децата, които работят с Пламен Петров, се прибират на село от цяла България и света, за да участват в резиденцията.

 

Пътищата на Ина Дамянова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *