26 четения

11 Август – ПЕТЪК. Предимно слънчево, очакваното захлаждане идва в края на седмицата

В петък през деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток. Минималните температури ще бъдат между 19 и 22 градуса, за района на В. Търново – 19 градуса. Максималните температури ще бъдат между 34 и 37, за В. Търново – 35 градуса.

Атмосферното налягане бавно ще се понижава.

Над западните и централните части на Стара планина облачността ще бъде незначителна и ще духа умерен вятър от югоизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 26 градуса, на 2000 м – около 20 градуса.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 39.9 градуса през 1994 г., а най-ниската измерена минимална температура е 10.2 градуса през 1955 г.

Слънцето ще изгрее в 06 часа и 20 минути и ще залезе в 20 часа и 25 минути.

Фаза на Луната: три денонощия след пълнолуние.

В събота през по-голямата част от деня ще има незначителна облачност до ясно време. Късно след обяд над северозападните райони на Северна България облачността ще се увеличи и вечерта и през нощта ще превали и прегърми. На места валежите ще бъдат интензивни.  През деня ще духа слаб вятър от източната четвърт, вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. В неделя преди обяд ще бъде облачно, в централните части на Северна България с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. След обяд от запад на изток облачността ще се разкъса. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В понеделник ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Ще духа умерен вятър от запад, с тенденция да отслабва след обяд. Във вторник и сряда ще има незначителна облачност и слаб вятър от изток-североизток. В четвъртък ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа слаб вятър от североизток.

В петък и събота температурите ще се задържат над средните за сезона – минималните ще бъдат между 20 и 23 градуса, максималните температури – между 34 и 39 градуса. В неделя се очаква захлаждане – минималните температури ще бъдат между 17 и 20 градуса, максималните  ще бъдат между 23 и 26 градуса. От понеделник до четвъртък минималните температури ще бъдат между 19 и 22 градуса, максималните – 28 и 31 градуса.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и през по-голямата част от деня в събота ще има незначителна облачност с умерен вятър от източната четвърт. В събота късно след обяд облачността ще се увеличи и вечерта и през нощта срещу неделя се очакват валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. В събота късно след обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. В неделя преди обяд ще има значителна облачност с превалявания от дъжд и гръмотевици. След обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъса. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. От понеделник до четвъртък ще има променлива облачност с умерен до силен вятър от северозапад. В петък и събота се очаква максималните стойности на температурата на 1200 м да бъдат около 26 градуса. От неделя до края на периода се очаква захлаждане и максималните стойности  на температурата на 1200 м в неделя ще бъдат около 15 градуса, от понеделник до четвъртък – около 19 градуса. На 2000 м температурите ще бъдат с около 6 – 7 градуса по-ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен

ХМО – Велико Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *