32 четения

В Лятната академия за деца и ученици на НХА дават възможност на участниците да се докоснат до света на изобразителното изкуство

За осма поредна година децата „превземат“ ателиетата на Националната художествена академия /НХА/. От началото на август пространствата на най-старото висше училище в областта на изкуствата са на разположение на най-младите академици, както са ги нарекли в НХА. Те ще останат там през целия месец в рамките на Лятната академия за деца и ученици, разказа за БТА ръководителят на проекта Мария Ландова.
Тазгодишното издание на академията беше открито на 1 август, с хепънинг „Снежната кралица през лятото“. Финалът, по традиция, се отбелязва с изложба-хепънинг. Експозицията ще бъде открита на 27 август и ще включва най-добрите постижения на участниците, а на карнавала по повод тържественото закриване, на 31 август, на най-младите академици ще се връчат дипломи за участие.
Сериозна и солидна програма в областта на изобразителното изкуство, с работа в различните ателиета, с посещения в музеи и галерии, им е изготвил екипът на Ландова за ваканционния август. С децата са ангажирани студенти, които учат втора специалност „Психология и методика на изобразителното изкуство“. Заниманията са сутрин от 9.00 ч. до 13.00 ч. и следобед от 14.00 ч. до 18.00 ч.
Два различни екипа от студенти работят с момичетата и момчетата през деня. Един екип е предиобед, а друг – следобед, защото заниманията са уморителни, отговорността е голяма, обясни Ландова и допълни, че девет – десет души работят в една смяна, като кандидатите се отсяват от около 35-40 души. По думите й сред тях има и студентки, и студенти. Радваме се, че имаме младежи, които изучават тази втора педагогическа специалност, имат отношение и прекрасен контакт с децата, каза Ландова. Според нея е много важно децата да контактуват и с жени, и с мъже в училище.
В лятната академия студентите се занимават с деца между шест и 15 години, разказа Мария Ландова. Така се получава много добро междувъзрастово общуване. „В училище и в детските градини децата се разделят в групи по възраст, а това малко ограничава техния кръгозор. Освен това по-малките деца изпитват понякога и панически ужас от по-големите, а тук това се преодолява, защото те работят заедно – по-малките се учат от по-големите. По-големите възпитават в себе си отношение към малките, грижейки се за тях“, обясни Ландова. Студентите възлагат на по-големите деца различни задачи – да наглеждат този или онзи, да му помогнат за нещо, да му обяснят как да нарисува нещо, посочи тя и допълни, че това е много мотивиращо за учениците.
По време на занятията студентите запознават децата с видовете и жанровете в изобразителното изкуство. Те научават какво е скулптура, правят скулптури, научават какво е живопис, работят с цветни материали, научават и какво значи изразни средства, какво е характерното изразно средство за всяко изкуство, работят с тях, експериментират, отбеляза Ландова. Тя посочи, че когато ги занимават с даден вид изкуство избягват тези материали, които са токсични, както примерно маслените бои при живописта.
В подготвената учебна програма са предвидени индивидуални занимания, които се редуват с екипни задачи – хепънинг, работилници, посещения на галерии и музеи. Заданията са по живопис, скулптура, графика, керамика, текстил, мозайка, стъклопис, илюстрация, комикс, калиграфия и сценография. Те са съобразени с индивидуалните особености и предпочитания на децата. Организираните занятия създават възможности за получаване на базови знания и умения в академичното и експерименталното направление, в пленера. Във финалната изложба с най-добрите постижения се вижда огромното разнообразие от задачи и голямото интерпретиране на тези задачи от деца от различни възрасти, националности, етноси, с различно социално положение, посочи Ландова.
В лятната академия има и модул, в който се работи заедно със студенти от магистърската програма „Арт терапия“, когато идват деца с някакви проблеми. Ето сега имаме двама-трима аутисти, с които ще се работи, за да придобият и студентите от програмата практически опит с деца с проблеми, допълни тя. Ландова разказа, че имат вече опит с деца с различни специфични трудности и даде пример с младеж, който вече пета година посещава лятната академия. Денис Попов е напълно сляп още от раждането си, а открива своята страст към скулптурата и таланта си именно в академията. „От първото си идване той направи огромен скок в развитието си. Тук откри своето призвание. Изисква се огромна дързост да си 100-процента сляп по рождение, да не си виждал светлината, и да мечтаеш да си скулптор“, каза ръководителката на екипа, допълвайки, че младежът е изключителен пример за всички нас.
Средно на година през лятната академия на НХА преминават над 100 деца, независимо дали са за един ден или за целия период. С всяка следваща година те се увеличават, защото хората научават за инициативата, включват се и участници от минали години. Имат около десетина деца, които идват през целия август, като някои от тях са за пета – шеста година за цял месец. „Заради тези деца, които искат нещо ново и различно, нито един ден не повтаря друг през месеца, а и учебната програма за тази година не повтаря програмата от предишни издания“, обясни тя.
Освен „постоянните“ деца има и такива, които идват една седмица, отиват на море, връщат се за последната седмица, или пък идват само за една седмица и отиват някъде. В лятната академия има и деца, които живеят с родителите си в чужбина, и са тук за ваканцията. Случва се да има деца дори само за един ден, защото се оказва, че не им се удава да рисуват и не продължават, обясни Ландова.
„Даваме възможност на децата да видят дали им е интересно, но в крайна сметка не ги подбираме дали могат да рисуват или не. За нас е важно те да се докоснат до този свят, затова ги водим и по музеите, по галериите и те рисуват там, разглеждат албуми, правят копия на световноизвестни картини“, разказа Мария Ландова.
В НХА са възприели гъвкава структура на лятната академия, за да е удобно и за децата, и за родителите. Не практикуваме предварително записване, защото имаме място, отбеляза Ландова и допълни, че родителите идват сутринта, довеждат децата, внасят дневната такса. „Тя е символична на фона на другите школи – за девет часа, фактически от 9.00 ч. до 18.00 ч. ангажимент с децата, преподаване, най-разнообразни материали, които никак не са евтини, таксата е 30 лв. За половин ден е 15 лв., а имаме и социални отстъпки за второ дете, за трето дете е безплатно, за деца с ТЕЛК също е безплатно“, обясни ръководителката на екипа, като посочи, че голяма част от събираните средства, освен за билети и за материали, са и за възнаграждение на студентите.
„Това е много важно за младите хора, защото след това с тези пари примерно си плащат таксата за следване или си купуват бои, които никак не са евтини, така че сме си взаимно полезни – родителите са доволни, че децата им се занимават с нещо интересно, че научават нещо ново, а същевременно студентите подпомагат следването си“, отбеляза Ландова. Мисля, че сме намерили златното сечение за всички, допълни тя.
Връщайки се назад във времето, Ландова разказа и за зараждането на идеята преди осем години. Тя поясни, че Лятната детска академия е дългосрочен образователен проект на НХА и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА.
„Започнах работа в Художествената академия през лятото – беше юни, а през юли се организира едно стягане за заключване на тези пространства, защото всички излизат в отпуск. Изненадах се, че тези прекрасни ателиета и дворът ще бъдат затворени“, разказа Ландова. Тогава тя предложила през летния август вместо студентите в академията да влязат деца и ученици.
„Грехота е да имаш тези пространства и ателиета и те да не бъдат използвани за нещо добро. Спомням си какво вълнение предизвика първото ми влизане в ателие, когато бях втори клас, запазила съм емоцията и до ден днешен. Това са необичайни места и децата се впечатляват от тях“, отбеляза тя. Решава се с децата да се занимават студенти, които учат втора специалност „Психология и методика на изобразителното изкуство“. Тези млади хора се готвят за учители и за тях е чудесна практика, коментира Ландова.
По думите й идеята получила подкрепа от ръководството на НХА и трябвало до края на юли, съвсем за кратко време, да се направи организация и лятната академия да отвори врати. „Студентите се включиха с летящ старт и се получи един вдъхновен екип“, каза Ландова, допълвайки, че когато се прави нещо ново, винаги има риск, но и въодушевлението е голямо.
Първото издание се оказа успешно, както и предполагах, децата много харесаха формата му и това позволи да продължим във времето, разказа тя. Сред положителните резултати от дългогодишната практика на академията е връщането в НХА на някои от децата, които са били участници в първите издания, но вече като студенти. Тези момичета и момчета са открили своето дарование и са се насочили към средните училища по изкуствата, завършили са ги и сега са при нас като студенти, т.е. вече се е затворил кръгът, и лично аз съм много удовлетворена от това, коментира Ландова.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!