84 четения

Гравирани праисторически човешки кости свидетелстват за ритуален канибализъм

Гравирана човешка кост от праисторически археологически обект в Южна Англия свидетелства, че древни канибали са изяждали плячката си, след което са изпълнявали ритуални погребения на останките, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. PLOS One.
Намерената лъчева кост изглежда е рязана, филетирана, дъвкана и гравирана със зигзагообразни нарези, преди да бъде счупена, за да бъде извлечен костният мозък, обясняват учени от британския Музей по естествена история, които са я анализирали съвместно с колеги от лондонския Юнивърсити колидж.
Костта е намерена в пещерата Гоф – археологически обект в Южна Англия, за който се смята, че датира от палеолита.
Настоящото и предишни изследвания на кости, намерени на същото място, са потвърждение за прояви на човешки канибализъм. Проучванията разкриват също, че някои останки са били съхранявани и приспособявани за употреба – например купички от черепи.
Специалистите не се съмняват, че зигзагообразните нарези по костта са форма на гравиране, тъй като нямат никакво друго предназначение, освен художествено или символистично.
Учените отбелязват, че гравираният мотив е сходен с подобни находки от други археологически обекти в Европа. Това, което го отличава, е изборът на суров материал – човешка кост, и канибалистичният контекст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!