Заради лошо отводняване и подземни реки се движим по висящ във въздуха асфалт

Водата отнася основата на улиците и отваря дупки

 

няколко големи дупки, които се отвориха по улиците във велико търново, показаха буквално, че в някои участъци асфалтът виси във въздуха. Огромни кратери по протежението на ул. „Н. Габровски“ и в началото на кв. „Бузлуджа“ разкриха, че практически се движим по пътища без основи. „Борба“ помоли за коментар експерти от строителната дирекция на кметството.

Заради наклона и течове е отнесена фракцията и почвата, която „държи” пътя и практически е останал само асфалтът, който виси във въздуха, обясниха те.

Мистериозните подземни реки, които текат в централната част на велико търново, минават под пазара и стигат чак до Южния пътен възел, причиняват част от дупките по улиците.

От фирмата, наета от кметството да запълва кратерите, потвърдиха, че са се натъквали на няколко подобни случая. Наскоро подобно нещо се е случило в района на ул. „Краков“ и пресечката към аптека „Асклепий“.

Неравностите по улиците в голяма част са причинени от многобройните разкопавания, които се правят заради подземните комуникации. Най-зле на състоянието на трасетата се е отразила газификацията и последващото възстановяване на настилките от основния й изпълнител „Дунав газ“. Водата навлиза в пукнатините и отмива основите.

Според експерти в момента в най-трагично състояние са няколко местни улици. Голяма част от тях вече се ремонтира, но пък там трафикът е огромен и за по-добри резултати е нужен цялостен ремонт. Сред най-надупчените са ул. „П. Яворов”, „Зеленка”, ул. „Арх. Г. Козаров”, „Мармарлийска” и др. Последната е своеобразен рекордьор по локация на аварии и ежеседмично тук възниква поне по една.

ВСЯКА ДУПКА ВЪЗНИКВА ОТ „ПАЧИ КРАК” В АСФАЛТА, КАКТО СА НАРИЧАНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ЦЕПНАТИНИ, информира още Иванов. В тях прониква вода, която след замръзване буквално пръска асфалта и образува голям кратер.

„От общината В.Търново получаваме по около 400 хил. лв. годишно, за да запълваме дупки. Методът със студената смес е най-ефективен и с най-ниска себестойност. След като се изчисти дупката, в нея се полага дребна фракция, размесена с емулсия”, обяснявят основната технология, по която се пълнят дупките на В. Търново, от пътната дирекция на кметството. Според тях улиците на града не могат да се преасфалтират, без да се изградят нови водопроводи, тъй като после ще ги разкопават за течове. Такава грешка в момента допускали в столична община.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 thoughts on “Заради лошо отводняване и подземни реки се движим по висящ във въздуха асфалт

  • 12.08.2017 в 0:32
    Permalink

    А какво да кажем за пътя Миндя – Велико Търново?!?! Говоря за път Е 53, който е в ужасно състояние. Това е основен път В.Търново – Елена. Община Елена поне се е погрижила да запълни дупките на пътя в тяхната територия, докато община Търново явно са решили, че Е53 не е в приоритетите им тази година. Срамота и безхаберие! За пътищата в с. Миндя въобще не ми се и говори.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *