75 четения

Излезе уникален албум със снимки и документи за театралното дело в Търново

УНИКАЛЕН АЛБУМ ЗА ИСТОРИЯТА НА ТЕАТРАЛНОТО ДЕЛО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО С ПОВЕЧЕ ОТ 1500 СНИМКИ, АФИШИ И ФАКСИМИЛЕТА ОТ ЦЕННИ ДОКУМЕНТИ, пусна на пазара издателство „Фабер“. Актьорът Иван Митев е автор на изданието, за което той е работил шест години. Научен консултант е Георги Василев. Книгата носи името „Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970”.

Любопитни факти за създаването на първите театрални постановки в старата столица, както и за личности, допринесли за утвърждаването на театралния жанр у нас, копия от първия театрален вестник, издаван в града, фотосите на Търновград, предоставени от частни колекционери, благодарение на които може да се проследи как се е променял старопрестолният град през последните век и половина, са включени в албума. Той е структуриран като справочник, а в него може да се проследи какво интересно се е случило в културния живот на Търново всеки ден от годината.

„Постарали сме се да включим по три важни събития през години, станали на съответната дата. С помощта на общинската служба ГРАО и директора на търновския музей д-р Иван Църов издирихме датите на раждане и смърт на някои от големите артисти, свързали живота си с нашия град. Иван Панайотов пък любезно предостави колекцията си от картички, по-голяма част от които също са намерили място в нашата книга”, казва Иван Митев. Неговият съавтор Георги Василев допълва, че Търново се оказва най-театралният град в България. Дори в годините на войните театърът не е преставал да работи и да прави нови спектакли.

Двамата са успели да издирят учредителите на театралното дело в старата столица, които се събират за първи път през далечната 1869 г. Сред тях са местните интелектуалци Димитър хаджи Павле Иванов, Никола Златарски, Петър Гюмюшев, Никола Кабакчиев, Петър п. Димов, Джорджо Момчев. Те са и сред артистите в първото любителско представление „Позорището Геновева”, изиграно на 14 март 1870 г.

В ТЪРНОВО СА ПРАВЕНИ ПЕТ ОПИТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ТЕАТЪР. Първият театър е учреден през 1889 г. в читалище „Надежда” и носи името Професионален драматичен театър „Основа”. Негов директор и режисьор е Антон Попов. След това Константин Сапунов от известната търновска фамилия на Миларовите прави втори опит. През 1911 г. Матьо Македонски – известен актьор, режисьор и театрален деец, също създава професионален театър в старата столица. През 1925 г. търновският артист Владимир Николов става пръв директор и режисьор на Окръжния народен театър. Александър Хаджихристов е създател на първия камерен театър „202” през 1968 г. Негова е и идеята за спектакъла „Звук и светлина” на крепостта Царевец.

Исторически личности и известни възрожденци е включил в албума Иван Митев, който признава, че самият той дори не е предполагал, че те са свързани с театралния живот на Търново. Сред тях са генерал Иван Фичев, капитан Коста Паница, Иван Славейков, който по-късно става председател на Народното събрание. И тримата са играли в любителската театрална трупа при читалище „Надежда”. В книгата са възстановени и всички представления на професионалния театър във Велико Търново от 1952 г. насам, като досега авторите са събрали над 6000 снимки и афиши от представления.

През Търново са минали редица знакови артисти и гениални български режисьори. Сред актьорите, играли на търновска сцена, са Васил Банов, Стефка Берова, Клара Армандова-Барух, Пейчо Драгоев и др. Спектакли в старата столица са създавали режисьорите Недялко Ковачев, Никола Шиваров, Симеон Шивачев, Вили Цанков, Димитър Стоянов, Теофана Преславска, Йосиф Венков, Младен Киселов, Крикор Азарян, Маргарита Тихинова и др.

В албума могат да се видят биографии и снимки на всички търновски артисти, родени през XX век.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!