24 четения

Как да живеем на високи обороти, без да се „парим“ от бързи кредити?

Покана за сватба, непредвиден рожден ден, изненадващ прощъпулник, забравена годишнина или спешен ремонт на пералнята или на автомобила – съвременният живот е изпълнен с непредвидени разходи и всички ние все по-често прибягваме до бързи кредити. В това няма нищо лошо, стига всеки път да преценяваме правилно дали в случая най-удачното решение е да се потърсят услугите на фирма за бързи кредити или е по-добре да се обърнем към услугите на традиционна финансова институция.

За да си дадем отговор, първо трябва да си дадем сметка (колко подходящ израз) за това кога и защо са възникнали бързите кредити. В страните, които имат доста по-голям опит от България с пазарна икономика и съответно с бързи кредити, този финансов инструмент се нарича „payday loan” , тоест „кредит до заплата“. И това е името му от XIX век. Смятайте. Още тогава работниците, които са получавали месечна заплата, са търсели услугите на финансови къщи,
за да покриват непредвидените си разходи. Сумите, които са им били отпускани, най-често са били в размер, който предполага връщане с една заплата и то без това да принуди домакинството да „мине на фотосинтеза“ през следващия месец.

Точно тук е тънкият момент за правилното използване на бързи кредити. Винаги се съобразявайте със сигурния си месечен доход. Той е отправната ви точка за това до каква сума на месец е добре да отделяте за заеми. Ако вашите гарантирани месечни постъпления могат да поемат бързия кредит в рамките на един месец или разпределен по равно в няколко месеца, то решението може да е фирма за бързи кредити. Ако обаче става въпрос за сума с изключително голям размер, чието изплащане с бърз кредит би изисквало месечни вноски, които представляват над 30% от вашия сигурен месечен доход, то със сигурност е по-добре да се обърнете към традиционна финансова институция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!