2 четения

„СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ 2017 – ВЕЛИКО ТЪРНОВО Открита сцена в крепостта Царевец 11. АВГУСТ (петък) / 21:00 часа “МАНОН ЛЕСКО” на Варненска опера

11. АВГУСТ (петък) / 21:00 часа – Крепост Царевец

МАНОН ЛЕСКО

КАСА: ул. „АСЕН ЗЛАТАРОВ” 5 /срещу служебен паркинг на театъра/

Ценови диапазон: от 10 лева до 40 лева

Информация и заявки на телефон: 0886 770 511
и сайт: lovetheaters.weebly.com

Oпера в четири действия от Джакомо Пучини
Либрето Луиджи Илика, Марко Прага и Джузепе Джакоза по едноименния роман на абат Прèво

Диригент Ян ван Маанен
Режисьор Александър Текелиев
Художник Валентин Топенчаров
Пластика Гриша Роглев
Диригент на хора Стефан Бояджиев

В главните роли:​
Манон Леско – Валерия Сепе
Леско, неин брат, сержант – Пламен Димитров
Кавалер Ренато Де Грийо – Ефе Кислали

Изпълнява се на италиански с надписи на български и английски.

„Манон Леско” е въздействащата адаптация на Пучини по класическия роман за свободолюбивото селско момиче, което става част от елита на Париж и се разкъсва между любовта и мечтания живот в лукс. Именно тази творба става повод Джордж Бърнард Шоу да обяви Пучини за истинския наследник на Верди. Въпреки че през 1884 г. Жул Масне вече е написал своя шедьовър „Манон“, Пучини не се възпира да излее вдъхновението си в чиста емоция и пленителни мелодии. Творбата се превръща в първия му голям успех, а любовният дует от второ действие си остава и до днес една от най-еротичните оперни сцени, създавани някога.
Новият главен диригент на Държавна опера – Варна Ян ван Маанен е роден в Холандия, завършва Кралската консерватория в Хага и Консерваторията в Утрехт с орган и дирижиране. През 2013 г. дирижира Седма симфония – Ленинградска от Шостакович със Симфоничния оркестър на Украинското национално радио. През 2016 дирижира Втората симфония на Рахманинов в Златната зала на Musikverein във Виена. Участва в майсторските класове на Берлинската филхармония. Композира няколко камерни опери, камерна музика и една симфония. През 2010 е отличен с престижната холандска награда „Wim Sonneveld”.
В главната роля участва Валерия Сепе, една от най-обещаващите млади италиански сопрани. В своята кратка творческа кариера е регистрирала успешно участие на Фестивала на оперното пеене, носещ името на Марио дел Монако, в Сплит, Хърватия.
Ефе Кислали получава на признание в Прага, Залцбург, Латвия и Япония в ролите на Отело, Калаф от «Турандот», Де Грийо в «Манон Леско», Дон Хозе от «Кармен» и др. Критиката го определя тенор чувство с баритон оттенък, но брилянтен във високия регистър.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!