20 четения

„Царевград Търнов“ и Комисията за развитие на туризма в един от пекинските райони ще обменят туристи

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ЩЕ ПОДПИШАТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ“ И КОМИСИЯТА за развитие на туризма в един от пекинските райони.

Това ще стане през месец септември, когато делегация от Пекин ще посети старата столица, съобщи посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу. Вчера той се срещна със зам.-кметовете на болярския град Снежана Данева и Георги Камарашев и се запозна на място с производствения процес в компаниите „Престиж“ и „Екстрапак“, а ден преди това дипломатът проучи възможности за инвестиции и в Горна Оряховица.

Старата столица, побратименият град Сиан и държавата Китай ще търсят възможности да развиват партньорството си в областта на туризма и икономиката. За целта туроператорите ще изготвят конкретни туристически маршрути и продукти, така че повече китайски туристи конкретно да идват в България и във Велико Търново. На междудържавно ниво двете правителства търсят възможности да има директни полети, което ще улесни комуникацията и обмена на туристи, съобщи още посланик Хайджоу. По думите му за миналата година пренебрежимо малко са били неговите сънародници, които са посетили България с цел туризъм. Това са около 20 000 души, като за сравнение китайците, излизали зад граница през 2016 г., са цели 122 милиона души, а само Европа е била посетена от 12 млн. китайски туристи. Към момента Китай е третият по големина търговски партньор на България извън Европейския съюз, стокообменът между двете държави за миналата година е под 2 млрд. долара, а китайските инвестиции в нашата държава са около 2 млрд. евро.

„Очакваме по-благоприятна бизнес среда и повече преференции за китайски инвестиции“, сподели още посланикът. По думите му, ако бъдат разработени иновативни туристически маршрути, ще се засили както обменът на посетители, така и на инвестиции.

В Горна Оряховица дипломатът бе посрещнат от зам.-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева. Негово превъзходителство прояви специален интерес към бившите военни поделения до летището, където предстои изграждане на нова индустриална зона.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!