Частници не дават поляните си за най-модерната детска градина в региона | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Частници не дават поляните си за най-модерната детска градина в региона

Публикувана на: 11.08.2017г. 157 прегледа

Забавачката „Шареният замък” за 185 деца в кв. „Зона В“ остана само на проект

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗГОТВИ ПРОЕКТ ЗА ЕДНА ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ У НАС, НО ТОЙ ОСТАВА САМО НА КНИГА, ЗАЩОТО ЧАСТНИ СОБСТВЕНИЦИ НЕ СИ ДАВАТ ПУСТЕЕЩИ ПОЛЯНИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „ЗОНА В“. Необходими са малко над 4,5 дка, за да се изгради комплексът „Шареният замък“ , но от кметството имат само половината терен, като идеята бе останалото да се отчужди. За целта даже с решение на общинския съвет бяха отпуснати и 140 хил.лв., но вече седма година така и нищо не се случва. Към момента там няма детска градина и живеещите са принудени да ползват услугите на съседния квартал „Бузлуджа”. Обществената поръчка за проектиране на детското заведение бе спечелена с конкурс от архитектурно бюро „Евроарх – 2000” с проектанти по част „Архитектурна” арх. Димитър Батчиев и арх. Люблена Пунчева. Визуализациите са дело на арх. Добромир Станков. Изключително модерната забавачка, наречена „Шареният замък“ е раздвижена с много кулички, куполи, напомнящи шарен детски замък. Декорацията на фасадите подсказва, че сградата сякаш е съставена от модулите на любимата детска конструктивна игра „Лего“. Детска градина „Шареният замък” е проектирана за 185 деца. Застроената площ на сградата е 1368 кв. м. Разгънатата й застроена площ над терена е 2716 кв. м, а общата със сутерена – 3849 кв.м. Тя бе планирана в имот от 4616 кв. м. в южната част на квартала. Сградата е разположена така, че всички помещения за осемте групи деца – спални и занимални, са ориентирани на юг, към южния двор. Плувният басейн, физкултурният и музикалният салон, както и игротеките, са ориентирани на изток и запад.

„шареният замък” отговаря на всички съвременни изисквания за забавачки. Градината ще е разположена на площ от 4616 кв. метра, заедно с двора й, сочи проектът.Тя ще има цели 9 самостоятелни площадки, които ще са и богато озеленени.

На тях малчуганите ще се занимават с ролеви игри, ще имат физкултурен салон на открито, кътове с беседки за тихи занимания, места за художествено творчество и даже открит амфитеатър с площ от 120 кв. метра.

„Шареният замък” е на три етажа с множество занимални, игротеки и обслужващи помещения за удобство на възпитаниците на забавачката и на техните преподаватели.

От общината все още не са отписали проекта, който може да се реализира с общински средства или чрез публично-частно партньорство, както вече бе направена градината „Слънчев дом“. За целта обаче освен инвеститор трябва да се седне и на масата на преговорите с частните собственици на земята.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Частници не дават поляните си за най-модерната детска градина в региона"

 • 11.08.2017 в 10:23

  Нали никой не се съмнява, че ако общината реално е искала тези земи, е щяла да ги има вече? Айде нема нищо – поредна порция „готови проекти“ прах в очите на избирателите-пациенти (wink)

  Отговор
  • 11.08.2017 в 13:48

   Какво значи да ги има! Като иска да ги има да ги купи на посочена от собствениците цена!

   Отговор
   • 11.08.2017 в 17:14

    Така де, само че не на посочената, а на пазарно-договорена такава, която би била капка в морето на фона на сумата, която хипотетично ако има някакво реално общинско желание би се наляла в тоя кич. (wink)

 • 11.08.2017 в 13:42

  Как така да ги дадат? Платете им ги на пазарни цени и дерзайте. И аз мисля, че общината не е подходила достатъчно сериозно. То е много лесно да закриваш ясли и градини и сградите да ги вземат наши хора. А сега да видим как се строят нови.

  Отговор
 • 11.08.2017 в 14:37

  Изключително безсмислен материал, явно няма с какво да си запълнят страниците в този от никого четен вестник

  Отговор
 • 11.08.2017 в 15:04

  Да ги екзекутират и да им я вземат, как така няма да дават земята!

  Отговор
 • 11.08.2017 в 15:37

  Ха ха ха, как ще влагат ресурс в проектиране, щом земята не е тяхна ? И кои са тези родители които ще се засилят с децата си в покрайнините на Зоната в сняг, в дъжд, в летен зной, бързайки за работа ?! Да не коментираме възхода на кич-културата най-вече в съвременната ни архитектура … И най-тъпото е, че собствениците на въпросните имоти (полянки, или драки – те са си техни) се посочват като виновни за създадената без тяхно участие ситуация.

  Отговор
 • 11.08.2017 в 16:33

  Защо си поръчвате копчета, като нямате балтон.

  Отговор
 • 11.08.2017 в 17:14

  Поредният нероден Петко. Поредният проект, за който са дадени наши пари от общинските чиновници. И които ще потънат в поредното архитектурно упражнение. Явно някой е искал да се усвоят едни пари за един проект, който няма да го бъде, защото е сбъркан моделът на менажиране на целият проект. Първо е идеята. След това е земята. След нея е проекта. И строителството. Елементарни последователни стъпки. Някой обаче е пропуснал осигуряването на земята и е похарчил парите за един бутиков проект. Кой ли е той? И защо?
  В тази каша, общината трябва да проучи пазарните цени и да плати на собствениците. Това е. Просто и ясно.

  Отговор
 • 11.08.2017 в 19:48

  Къде в „зоната“ има такава голяма и равна площадка (дори и частна), на която да се построи тази „най-модерна“ според вестника забавачка, която е проектирана най-вероятна за друго, равно място и някой я пробутва за тук; Нека тези от вестника да ни поразкажат нещо за архитектурния конкурс, който уж бил проведен някъде и някога и „спечелен“ от цитираните архитекти; Може да са спечелили конкурс, но за друг град с равен терен, защото съдейки от шарената визуализация все не мога да се съглася, че този проект е правен специално за В. Търново – „Зона В“….

  Отговор
 • 11.08.2017 в 20:18

  За 185 деца???? Луди ли сте,бе! Кой ще ги гледа тези деца!

  Отговор
 • 11.08.2017 в 21:25

  Що за глупост.. Да отчуждават земите на хората?! Такова нещо беше възможно в друг строй. Могат да реализират проекта в по-малки размери или да изкупят парцелите на пазарната цена.

  Отговор
 • 12.08.2017 в 22:04

  На ул. С.Велики в Триъгълника има 2 детски градини.Едната се използва наполовина като бибилиотека,другата половина е празна.На 100 м се намира Дом 2 на Дома за деца Дебелец,който е затворен от няколко години. Направете им ремонт и ги използвайте.Много по-евтино ще излезе,!

  Отговор
 • 16.08.2017 в 21:32

  А защо последните 20г, общината продаваше без пари детски градини?
  И то не само в градни е така – в цялата страна.
  За търново не знам конкретно наистина – само тази градина дето беше в триъгълника, дето май парушев взе половината, и сега ще строи…познайте какво от 3 пъти?
  да, блок, познахте 🙂

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *