9 четения

Глобалното затопляне променя времето на речните разливи

Глобалното затопляне предизвиква промени в прииждането на реките в Европа, застрашавайки земеделието и инфраструктурите на целия континент, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на безпрецедентно мащабно изследване, публикувано в сп. „Сайънс“.
Проучването, обхванало 50-годишен период, показва, че реките в Европа вече прииждат със седмици по-рано, като най-засегнати са западните и североизточните части на континента.
В Швеция, Финландия и Прибалтийските републики реките често преливат един месец по-рано, отколкото през 60-те и 70-те години на миналия век. Това се обяснява с преждевременното топене на снеговете в резултат на климатичните промени.
Съществени изменения се наблюдават и в Западна Европа по продължение на атлантическото крайбрежие между Португалия и Великобритания, където половината от хидрометричните станции са регистрирали прииждане на реките с до 15 дни по-рано. В тази част от континента основна причина за разливите е повишената влажност на почвата.
В района на Северно море и части от Средиземноморието реките прииждат със закъснение от няколко дни заради по-късните дъждове през зимата.
За целите на изследването екип от Института по хидротехника и управление на водните ресурси към Техническия университет на Виена, Австралия, под ръководството на Гюнтер Бльошл, е анализирал данни от над 4200 хидрометрични станции в 38 страни за периода между 1960 и 2010 г. Специалистите са отчели и фактори като валежи, влажност на почвата и покачване на температурите, търсейки причини за промените в периодите на покачване на водите.
Подобни изменения в сезонността на разливите могат да засегнат съществено земеделската продукция, безопасността на инфраструктурите, хидроенергетиката и водоснабдяването, отбелязват в придружаващ публикацията коментар специалисти от университета на Лъфбъро, Великобритания.
Наводненията, предизвикани от преливане на реките, засягат повече хора по света, отколкото всички останали природни бедствия. Годишните щети се оценяват на 104 милиарда долара.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!