41 четения

Учени откриха връзка между окраската на морските змии и замърсяването на водата

Обитаващите замърсените води морски змии имат по-тъмна окраска и по-малко количество светли петна и ивици от влечугите от същия вид, които живеят в чиста вода, съобщава сп. „Нейчър“.
Изданието публикува проучването на еволюционния еколог Рик Шейн и на морския биолог от Нова Каледония Клеър Гойран. Учените анализирали окраската на 1400 емидоцефала, които успели да уловят през последните 13 години в промишлени и неиндустриални зони на Австралия и Нова Каледония. От изследването станало видно, че най-тъмните екземпляри на тези морски змии са обитавали най-замърсените с отходни води ареали.
Изследователите тествали и кожите на змиите за съдържащите се в тях замърсяващи вещества. Оказало се, че в участъците, украсени с меланин в тъмен цвят, концентрацията на цинк и арсеник са били много по-високи, отколкото в светлите части. Явно пигментът в кожата на змиите задържа замърсяващите частици.
Учените констатирали, че по-тъмните змии по-често сменят кожата си, което идва да подскаже, че това може би е механизъм да се избавят от вредните вещества за организма им.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!