82 четения

Фестивалът „Нике – играта и победата” върна Никополис ад Иструм 18 века назад във времето

ВАРВАРИ И РИМЛЯНИ СЕ СБИХА НА ПЛОЩАДА В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ И СЕ ПРЕВЪРНАХА В НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ ВЪВ ВТОРИЯ ФЕСТИВАЛ „НИКЕ – ИГРАТА И ПОБЕДАТА”, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ В СЪБОТА В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Малка война пред повече от 2100 човека публика в римския град разиграха и участниците във възстановката на нападението на костопоките, което се е случило през 170 г. Щетите, които това племе нанася на градове, селища и крепости в цяла днешна Северна България, включително и на Никополис, са били огромни, разказва археологът Павлина Владкова, която вече няколко десетилетия извършва проучвания в Никополис ад Иструм. Веднага след атрактивните битки зрителите станаха свидетели и най-важните ритуали в римската армия – освещаването на знамената и полагане на клетвата от легионерите.

Nike festГрупи за възстановки от Румъния, Унгария, Македония, София, Свищов, Ямбол, Пловдив и др. участваха във фестивала тази година.

Те бяха превърнали една от главните улици на града в улица на занаятите и търговията. Пазарът беше пълен с плодове, зеленчуци и сувенири в стила на епохата. „Точно тази улица, на която е подреден импровизираният пазар, е една от най-добре запазените в България римски улици. По големите каменни плочи тук и през древността са преминавала каруците, които снабдявали многобройните сергии и магазини със стоките, нужни за ежедневния живот на жителите на Никополис”, разказва Павлина Владкова. Форумът на римския град пък беше превърнат в център на административния и религиозен живот и на него бяха представени ритуали, свързани с посрещането на императорските чиновници, с честването на култа към върховното римско божество Юпитер, провеждането на римски процес и мн. др.

Nike fest (3)„Тази година участниците представят две големи исторически събития от онова време. Едното е нападението на костобоките, а второто е присъствието на готите в и около Никополис ад Иструм. В тези земи под водачеството на своя епископ Вулфила те живеят повече от два века. Тук е създадена готската азбука и е преведена Библията на готски език – това е най-старият писмен документ на германски език. Най-старият запазен екземпляр на тази библия е Codex Argenteus или Сребърната библия от началото на VI век, изработен в двора на готския владетел Теодорих Велики в Равена, Италия, и съхраняван днес в Швеция в Университетската библиотека в град Упсала”, допълва Павлина Владкова.

ГРУПА ЗА КЪСНОАНТИЧНИ ВЪЗСТАНОВКИ „ДУКС АНТИЦЕ” ОТ ГРАД СВИЩОВ влезе в ролята на готите, наемниците, които за пари били готови да се бият на която и да е страна. „Ние представяме късен Рим, което е III-IV в. Племената на готите са били по нашите земи и понеже били наемници, са живели като номади. Имали снаряжение, което можели да носят навсякъде, а това също е било важно за тях, за да могат да реагират веднага и да тръгнат натам, накъдето има война”, разказва центурионът или обучаващият офицер на групата Красимир Маринов, който по стечение на обстоятелствата и в реалния си живот е офицер от МВР.

Групата от Свищов пристигна в Никополис с отлично и професионално оборудвано стрелбище за стрелба с лък, където всеки можеше да опита силата си и да провери колко точно око има. Цялото бойно снаряжение, както и всички дрехи на свищовската група, са ръчно изработени с идеята да бъдат възможно най-автентични. 22-ма са участниците в „Дукс антице”, сред тях има осем жени, три деца и мъже, които са се посветили на различни професии. Кметът на Севлиево е част от групата, шефът на музеите в Свищов също, както и главният експерт по европроекти на община Свищов.

ВЪЗСТАНОВКАТА НА РИМСКИ ПРОЦЕС БЕШЕ ДРУГАТА АТРАКЦИЯ В ТАЗГОДИШНИЯ ФЕСТИВАЛ „НИКЕ – ИГРАТА И ПОБЕДАТА”. Александър Коларов от Димитровград влезе в ролята на Публий Хелвий Пертинакс – римският магистрат, който след това е провъзгласен за император. Той води делото, което трябва да реши сложния казус с невърнат заем от 25 систерции. „Матрона Клавдия дава 25 систерции на приятелката си Валерия, която обезпечава заема със златен пръстен. Два месеца по-късно, когато трябва да си върне дълга обаче, Валерия си прави оглушки. Матроната отива да продаде пръстена, за да си вземе парите, и така разбира, че той не е златен, а е направен от медна сплав”, обяснява казуса Александър Коларов.

Nike fest (1)Сдружение за исторически реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ от София, две групи от Румъния – „Асоциация Културала Томис” от Констанца и „Гето-даки судкарпатици” от град Питещи, група за антични реконструкции Nova Roma от град Будапеща в Унгария, Хемус – Център за научни изследвания и промотиранета на култура от Скопие, Македония, група за късноантични възстановки „Дукс антице” от град Свищов, групата „Ситалк – исторически реконструкции” от Пловдив, Сдружение „Наследството на номадските цивилизации” от Добрич, „Свободни реконструктори” и „Втора Луцензианска кохорта” от Ямбол, дойдоха в събота в Никополис ад Иструм. Момчетата от Ямбол показаха за първи път два духови инструмента, с които някога са се давали команди. „Единият се нарича корнокопие, този, който свири него – корницен, другият инструмент е тръба, съответно човекът, който свири, е тръбач. Той е събирал хората, докато корниценът е давал знак на стрелците, за да знаят кога да пуснат стрелите си”, казва центурионът на ямболската група Тодор Вълчев.

ДО КЪСНО ВЕЧЕРТА ПРОДЪЛЖИ ФЕСТИВАЛЪТ, КОЙТО ВЪРНА РИМСКИЯ ГРАД НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ 18 ВЕКА назад във времето. Посетителите имаха възможност да участват в конкурс за римска мода, да стрелят с лък, да дегустират римска кухня.

В Никополис беше представена и постерна изложба с проекти на архитекти с идеи за възстановка и социализация на Никополис ад Иструм. Включени бяха и няколко табла с паметници от намиращия се на територията на Никополис ад Иструм, при днешния град Павликени, Античен керамичен център, както и от римския лагер на I Италийски легион Нове край Свищов.

Организатори на фестивала бяха Община Велико Търново, кметството в с. Никюп и Регионалният исторически музей в старата столица.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Фестивалът „Нике – играта и победата” върна Никополис ад Иструм 18 века назад във времето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!