166 четения

Вино „Veni, Vidi, Vici“ по древна римска рецепта с мед и билки произведе Атанас Парушев

ВИНО ПО ДРЕВНОРИМСКА РЕЦЕПТА С МЕД И БИЛКИ ПРОИЗВЕДЕ ТЪРНОВСКИЯТ ДИЗАЙНЕР АТАНАС ПАРУШЕВ, който е и един от петнадесетте създатели на сдружението с идеална цел Винена академия „Търновград“. Божествената напитка Наско направил в село Хотница и я дарил на фестивала „Нике – играта и победата“, който миналия ден се проведе в Никополис ад Иструм край село Никюп.

По думите на Парушев, който произвежда вино вече цели 14 години, двете населени места са били свързани в Античността и в онова време не са познавали друг алкохол освен гроздовия еликсир.

Идеята за виното, което е със специален етикет „Veni, Vidi, Vici“ – „Дойдох, видях, победих“ е на Росен Иванов, който е колега на Парушев във великотърновския общински съвет. Промоцията му бе специално за фестивала, като етикетът му има дизайнерска стойност и изобразява сцена с древноримски войни. Всички, които са го опитали, са останали впечатлени, призна пред „Борба“ Парушев. Тайната за отличния му вкус е, че в началото на направата му дизайнерът има помощници, но после – в периода на ферментацията, той се грижи за него сам, за да може „само една енергия да се докосва до бъдещото вино“.

„Търсехме нещо оригинално, не бутафория или кич и се получи. Реколтата е миналогодишна, виното, което е купаж от сортовете „Каберне Фран“ и „Мелник 55“, отлежава 9 месеца в специални съдове от инокс“, сподели още Парушев.

Преди години той, заедно с едни от най-известните ресторантьори, бизнесмени, адвокати и хора на духа от Велико Търново, се събират и учредяват клуб с цел повишаване винената култура и възпитаване на ценителско отношение. За целта членовете се събират веднъж месечно на дегустация на вина, които сами произвеждат. Сбирките минават по предварително направен регламент, а качествата на напитките се оценяват по нарочни формуляри. Дегустацията на един вид е пет минути, като лимит няма – може да се отпие една глътка, може и цяла чаша, важното е всеки да си тръгне с добро настроение, споделя още Парушев. Самият той произвежда редовно вино, а най-голямото количество, което сам е направил за година, е около 2,5 тона. Понякога стават грешки, признава дизайнерът и не крие, че ако се наложи да изхвърли вино, се ядосва много.

„Случва се и това. Важното е, че виното го правя от сърце и душа, чисто е, няма никаква химия. Слагам само задължителната серниста киселина, което е като аспирина за туршиите“, казва още Наско. През годините той е подарявал стотици вина на приятели по най-различни поводи. Засега обаче не мисли да си прави собствено лозе, защото не желае да превръща хобито си в бизнес.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *