7 четения

Две инстанции спорят, Трапезица губи

Разкопките на хълма може да се провалят заради забавен договор

 

ЗАРАДИ НЕПОДПИСАН ДОГОВОР МЕЖДУ НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ И РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО все още не могат да започнат разкопки на Трапезица. Проучванията на хълма са на път да се провалят, ако двете институции не успеят да се разберат помежду си, признаха двамата археолози проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН, които единствени са получили разрешение и средства да копаят.

„Досега не сме имали проблеми и винаги сме работили добре с колегите от Регионалния исторически музей, но директорът д-р Иван Църов настоя да бъде подписан договор. И докато това не се случи, ние дори нямаме право да сме на обектите си. Така ние търпим загуби – и на хора, и на пари, и на време. Освен това има срок, в който средствата трябва да бъдат усвоени“, обясняват проф. Тотев и доц. Рабовянов.

Професорът признава още, че неговият екип е бил готов да започне работа още на 25 юли. Тотев е ангажирал работници и двама алпинисти, които в момента стоят и чакат решението на двете институции. Днес е първият ден от разкопките на доц. Рабовянов, но това е само според първоначалните му планове, защото вероятно и той няма да започне в срок.

Девет години вече на крепостта се извършват разкопки, без да е бил нужен подобен договор. Дори и без документ всички находки отиват основно в търновския музей, категорични са археолозите. Само около 2% от находките влизат в Археологическия институт с музей при БАН, в който те работят, според отдавна съществуващо споразумение.

„ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗАВИСИ ОТ ТЕХНИЯ ДИРЕКТОР. ИЗПРАТИЛ СЪМ ПОСЛЕДНИЯ КОРИГИРАН ОТ МЕН ВАРИАНТ НА 2 АВГУСТ и оттогава отговор нямам. Така че топката е в ръцете на Археологическия институт и гарантирам, че в момента, в който договорът стане факт, те веднага ще могат да започнат работа“, беше отговорът на директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. Той обясни още, че договорът тази година се е наложил, защото Трапезица вече не е държавен обект, както е било до миналото лято, а е дадена на музея, който е неин стопанин. „Така че аз нося отговорност за техните разкопки. Искам да има правила, защото, ако някой пострада там, ако падащи камъни засегнат преминаващ автомобил по пътя от и за Арбанаси, аз ще съм отговорен“, категоричен беше Иван Църов.

36 000 лв. е отпуснало министерството на културата за двата обекта на Трапезица.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!