45 четения

„Зебрите” и маркировките на улиците в старата столица не са изтрити, а мръсни от некачествени автомобилни гуми

С НОВА ИТАЛИАНСКА МАШИНА ЧЕРТАЯТ ПЪТНАТА МАРКИРОВКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ МЕСЕЦ НАСАМ. Тя позволява автоматизирано полагане на боя върху асфалтовата настилка и пести наполовина разходите за дейностите.

През последния месец в болярския град бяха подменени всички основни пътеки и осеви линии, но жителите и гостите на града им се радваха доста кратко. „Ползваме най-високият клас боя. Маркировката изглежда изтрита, но всъщност е мръсна. Причината за това са некачествените гуми, с които мнозина карат и от триенето оставят черни следи и разнасят маслата и мръсотията по пътя. Доста водачи ползват зимни гуми, които буквално с ефекта на гумичка на молив „трият“ очертанията“, бяха категорични от община Велико Търново. Така всички се изправяме пред нов проблем – нужно е да се мие поне веднъж седмично, за да личи маркировката. Друг вариант е подобно на Бургас да се оформят „зебрите” с цветни павета и те да са „вечни”. Емблематичен пример за състоянието на маркировката във В. Търново са ул. „Независимост“, „България“ и „Краков“, които бяха разчертани само преди седмица, но вече пешеходните пътеки и осевите линии почти никъде не личат. У нас съществуват два конвенционални начина за поставяне на маркировка – с обикновена боя или с три пъти по-скъпия пластик. Вторият вариант е доста траен, но пък белият му цвят се замърсява по-бързо и изисква поддръжка чрез миене, което също струва пари. Трайни „зебри” са направени с доста по-скъпи материали по ул. „Н. Габровски”, „Хр. Ботев”, „Краков” и на няколко отсечки в кв. „Бузлуджа”. Белите ивици обаче не личат, защото са замърсени. Наша репортерска проверка констатира, че никъде другаде в града няма видима маркировка, включително пред детски градини и училища. Такава се нанася перманентно преди първия учебен ден, но ефектът от нея изчезва след седмица-две. Независимо от всеобщото мнение и протестните публикации, придружени със снимков материал из Фейсбук, от Община Велико Търново са категорични, че положената през тази година маркировка не е изтрита, а само така изглеждала.

„Направена наскоро проверка от експерти на техническите служби в общината на територията на целия град категорично потвърждава факта, че в топло и сухо време маркировката изглежда изтрита заради натрупваните върху нея прах и остатъци от автомобилни гуми”, се казва в официалната позиция на кметството.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

 

След няколко дни маркировката „изчезва” заради мръсни гуми.

11 коментара за “„Зебрите” и маркировките на улиците в старата столица не са изтрити, а мръсни от некачествени автомобилни гуми

 • 15.08.2017 в 8:41
  Permalink

  По-голяма глупост скоро не бях чел!!!

  Отговор
 • 15.08.2017 в 12:56
  Permalink

  Ми да мият улиците, нали сме европейски град, може ли веднъж годишно, преди 22 март да мият улиците?!? Срамота!

  Отговор
 • 15.08.2017 в 13:34
  Permalink

  Стига ги подкокоросвахте с това миене , те и бе друго се чудят каква обществена поръчка да съчинят за да може да откраднат още пари…

  Отговор
 • 15.08.2017 в 13:40
  Permalink

  Като се почне едно миене по утвърдена технология от НАСА ,със специална, алкадна, йонизираща, оксидираща, алпийска вода по 5 лв литъра и най-скъпите почистващи препарати на Хенкел и Монсанто , които хем мият , хем предпазват маркировката и настилката … ум ще ви се зайде 🙂

  Отговор
 • 15.08.2017 в 13:53
  Permalink

  Абсолютна лъжа каква е тази глупост че са били замърсени просто ефтини материали и тънък слой!

  Отговор
 • 15.08.2017 в 15:12
  Permalink

  „НА КРИВА РАКЕТА КОСМОСЪТ И ПРЕЧИ!“ – на калпавата боя са виновни гумите на автомобилите!?? Аман от глупости от самозвани специалисти и повтаряни от пишман журналисти.
  Поредните глупости от общината. Спрете автомобилите да се движат за да стои маркировката. Като е виновен пепела и мръсотия поне чистете. Може и да миете, но без обществени поръчки и тлъсти комисионни. Ако нямата пари за вода и боя, вземайте по един пацал и забърсваййте маркировката.

  Отговор
 • 15.08.2017 в 17:22
  Permalink

  Авторът на статията да вземе да се гръмне, или да се обеси. Как можа главата му да роди такава простотия?! Ако сутрин рано се е движил зад боклуджийските камиони по „България“ примерно, щеше да види как от тях тече мизерия и се излива по асфалта. Като минават колите отгоре полепва прахоляк и маркировката изчезва под мръсотията. Най-много тече по улиците, където наклонът е голям.

  Отговор
 • 15.08.2017 в 18:45
  Permalink

  По-добре измийте някои ваши части… О*****е се от крадене. Как в другите държави стоят, само вашите се трият А?

  Отговор
 • 15.08.2017 в 21:54
  Permalink

  Глупост Голяма,,,Айде сега ще ни глобяват за не качественни гуми

  Отговор
 • 18.08.2017 в 11:11
  Permalink

  Хайде стига сте се подигравали с нас!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!