37 четения

Паметник на епископ Филип Станиславов издигнаха в Ореш

В събота в село Ореш бе открит паметник на Филип Станиславов. Идеята за паметник в родното село на епископа се появи през 2016 година, когато се навършиха 365 години от отпечатването на „АБАГАР“. Като автор на първата печатна книга с новобългарски елементи и като личност, оставила след себе си ярка диря в българската история, Филип Станиславов е пример за поколения българи. По този повод кметство с. Ореш и читалище „Филип Станиславов – 1903“ организираха дарителска кампания за набиране на средства по изграждане на паметник в негова чест. Успешното реализиране на дарителската кампания стана възможно с финансовата подкрепа на много дарители, към които се присъедини и Община Свищов.

Кметството в Ореш и читалище „Филип Станиславов – 1903“ организираха богата програма, която започна със света литургия в католическата църква „Непорочно зачатие на Блажена Дева Мария“. По-късно в съботния ден програмата продължи с научна конференция за живота и делото на епископ Филип Станиславов и „АБАГАР“.

На церемонията по откриването на паметника кметът инж. Любомир Иронов благодари на всички спомоществователи за реализирането на благородното дело, а свещеник от католическата църква освети паметника и благослови присъстващите хора на площада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!