Проучване разкрива представителите на кои професии са най-застрашени от артрит

Хората, упражняващи определени професии, са по-застрашени от развитие на ревматоиден артрит в сравнение с други професионалисти, пише в. „Сънди експрес“, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.
За целите му специалисти от института „Каролинска“ са анализирали данни за над 3500 души с артрит и контролна група от над 5500 души. Изследователите са събрали информация и за фактори на средата, както и генетични и имунологични фактори, които могат да допринесат за отключване на проблема.
Направеният анализ е показал, че хората с определени професии са по-застрашени от други, вероятно заради контакта с химикали на работното място. Особено уязвими са служители в производството и строителството като зидари и електротехници, за разлика от трудещите се в офис. За тях рискът от развитието на ревматоиден артрит е с два до три пъти по-висок, отколкото за останалите.
Сред потенциално опасните фактори на околната среда, които могат да изиграят роля в развитието на артрит, учените посочват силициев диоксид, азбест, органични разтворители, автомобилни изпарения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *