39 четения

Проф. Хитко Вачев започва да копае в Богородичния манастир в подножието на Царевец

ПРОФ. ХИТКО ВАЧЕВ ЗАПОЧНА АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ НА МАНАСТИРА „УСПЕНИЕ НА СВЕТА БОГОРОДИЦА”, КОЙТО СЕ НАМИРА В ПОДНОЖИЕТО НА ЦАРЕВЕЦ. Археологът избра да стартира разкопките в деня, в който Православната църква почита успението на света Богородица и ще работи до края на октомври.

„Съсредоточил съм се тази година върху ранновизантийската базилика и се надявам да приключа с проучването й. Тя е най-голямата в България според предварителните ми наблюдения. Целта ми е след този археологически сезон да бъде направен проект за социализация на обекта, да консервираме църквата и базиликата, които излязоха в предишните сезони и тук да посрещаме туристи”, коментира проф. Хитко Вачев, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Базиликата е датирана към края на V век и е съществувала до началото на VII в., когато е била разрушена. По това време – VVI в., е създаден градът Зикидева и тази базилика може да е била епископска резиденция. Когато се оказва, че градът Никополис ад Иструм не може да бъде отбраняван, защото е на равно място, хората се изселват насам, така възниква Зикидева, което от гръцки значи „Градът на Девата”. Този град е заемал територията и на Царевец, и на Момина крепост, припомня проф. Вачев. След това допълва, че екипът му ще работи и по доразкриването на средновековния некропол, който вече даде на археолога интересни находки – погребение на знатна дама, както и погребение на висш духовник. И в двата гроба имаше златни накити.

Илиян Петракиев, който също е археолог в музея, дългогодишни работници от екипа на проф. Вачев и трима първокурсници по археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ще копаят на обекта това лято. Доц. Константин Дочев е консултант за монетите, Иван Чокоев – за текстила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!