46 четения

Търновката Десислава Христова пробяга 57-километрово трасе в страната на фиордите

Болярката е единствената българка, финиширала в състезанието по планински скайрънинг в Тромсьо, Норвегия

 

Камъни, кал, сняг, вода и голяма денивелация по трасето на надпреварата за планинско бягане Tromso Skyrace 2017 в Норвегия не спряха търновката Десислава Христова и тя завърши състезанието на 13-о място от общо 40 жени. Това е най-доброто българско представяне в екстремното съревнование за бързина, физическа издръжливост и воля. Нашето момиче демонстрирало добра спортна форма и човещина, тъй като по време на скайрънинга проявило съпричастност към пострадала участничка и дори обмисляло да се откаже. Въпреки забавянето в този момент нейното време било достатъчно, за да продължи към следващата контрола и да финишира състезанието.

Десислава Христова е единствената българка, взела участие в авантюристичното приключение за планински бегачи, състояло се преди броени дни в норвежкия град Тромсьо. Тя е на 29 години, родена в старата столица и завършила средното си образование в ПМГ „Васил Друмев”. Следвала „Компютърни науки” в София, където се и реализирала. Днес работи като програмист, а в свободното си време се отдава на спорт в планината.

Участвала е в над 20 състезания по планинско бягане, но като най-сериозно и наситено с емоции безспорно определя това в Норвегия. Научила за него от свои приятели, които също споделят екстремното й хоби и благодарение на интернет, успяла да се информира за всички подробности и изисквания за участие.

„Много бързо свършват местата за бегачите, тъй като напливът по време на записване е огромен. Желаещите са доста, защото самото трасе е по-приключенско. Съчетава сняг, по който се пързаляш, има реки – в които газиш, камъни, кал, трябва да се движиш бързо и с повишено внимание. Бягането е основно във високите и стръмни части на планината”, обясни тя.

В крайна сметка 29-годишната търновка завършила маршрута за 11 часа и 31минути. Толкова било нужно, за да преодолее 57-километровото трасе, което свързва двата върха – Tromsdalstinden (1238 м) и Hamperokken (1404 м) и общата денивелация от 4800 м.

„Трасето започва от Тромсьо на морското равнище с изкачване на Tromsdalstind, високия връх, видим от града, и по-напрягащото е, че е от онези върхове, които виждаш през цялото време и все остават далеч. Стигнах горе 30 минути преди контролното време, което е 3 часа. От тук почва купонът. Спускането тръгва с кратка стръмна пряспа, разбира се с край в камъни”, разказва Десислава.

С екстремно пързаляне надолу стигнала до терен, през който се наложило да гази на няколко пъти във вода. Споделя, че това охлаждане дошло в точния момент, тъй като подействало релаксиращо на уморените й крака. Веднага след него дошло време за изкачване. Изтощението започнало да си казва думата, но Деси пазела сили за частта, в която се изисквало най-голяма концентрация, скалния ръб Hamperokken.

Докато се изкачвала към върха не спирала да се любува на красотата на норвежката природа, правела снимки на уникалните гледки и се наслаждавала на всеки миг. Спускането надолу било съпроводено със сипей, сняг, камъни.

„По някое време си погледнах часовника и имах час и половина до следващата контрола и само спускане. Беше съвсем реалистично. Пристигнах 30 минути по-рано и почна да мирише на финал. Само трябваше да кача пак този връх Tromsdalstind, който изглеждаше толкова огромен отдолу. Спускането от върха след каменистата част хващаше страхотна зелена, мека и бърза пътека. Едно от малкото места, където можеш да развиеш скорост и летях щастлива надолу в зелена долина, огряна от ниско слънце. За да се мотивирам и за последното леко качване, си поставих цел 11ч 30 мин. Финиширах за 11:31:30. Щастие и еуфория от преживяното”, завършва Деси.

Следващото предизвикателство, на което планира да се отдаде, е бягане в Шотландия. Това място събудило интереса й преди време и като всички останали набелязани дестинации е въпрос на време да бъде отметнато. Нашето момиче обаче е категорично, че ще направи всичко възможно догодина отново да се включи в скайрънинга в Тромсьо и се надява, че ще успее да подобри собственото си време. А дотогава ще продължава да тренира и да се състезава на родна земя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!