112 четения

Двама почетни граждани за празника на Стражица

Денят на Стражица започна с празничния камбанен звън от храма „Рождество на Света Богородица”. Празнична света литургия за успението на Света Богородица отслужиха йеромонах Димитрий и свещеник Райко Василев, а много граждани дойдоха да запалят свещ и да отправят молитва за здраве и закрила към Божията майка. В 10 часа пред сградата на общинската администрация се събраха служители и десетки граждани за тържественото издигане на знамето на Европейския съюз, националния флаг и знамето на Стражица. По случай празника на града с приветствия към гражданите се обърнаха кметът на общината Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Деца от детска градина „Сава Цонев” поздравиха присъстващите с танцовата композиция „За България”. Ръководителите на общината поднесоха по традиция венец пред бюст-паметника на Ангел Каралийчев – на 21 август се навършват 115 години от рождението на световноизвестния писател от Стражица.

po4 grajdani 25На тържествено заседание на Общинския съвет бяха утвърдени за почетни граждани на Стражица доайенът на читалищната самодейност в града Иван Колев и Цони Цонев, председател на земеделската кооперация в Стражица, за цялостен принос в културното и социалното развитие на Стражица и общината. С годишна награда в областта на образованието бе отличена Цветанка Захариева, зам.-директор на СУ „Ангел Каралийчев. Атанас Костов, председател на НЧ „Развитие 1895”, получи годишната награда в областта на културата. Две годишни награди в областта на спорта отредиха съветниците за децата от отбора по хандбал от клуб „Левски 1920”, извоювали третото място на държавните финали през юни, и за младите борци от клуба по свободна борба „Румен Павлов 2016”, които спечелиха 18 медала в престижни републикански турнири. Две специални награди бяха утвърдени с решение на Общинския съвет и за двете момичета от Стражица – Мадлен Тодорова и Йоана Костова, които станаха бронзови медалистки с националния отбор по хандбал на девойките до 17 г. в приключилото неотдавна в Македония европейско първенство.

Градското тържество в летния театър започна с празничен водосвет, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с йеромонах Димитрий и свещеник Райко Василев. Сред гостите на празника бяха народните представители Валентин Ламбев и Явор Божанков, кметове и председатели на общински съвети от общините в областта, ръководители на институции, учреждения и фирми. Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов. Кметът на общината връчи отличията на новите почетни граждани и носителите на годишните и специалните награди. В празничния концерт спектакъл „Музикално ревю” се представиха самодейните формации на местното читалище, а дует „Ритон” изпълниха любими песни от своя репертоар. Вечерта завърши с пищни празнични илюминации.

Николай ХРИСТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!