6 четения

Изкуствените подсладители мамят мозъка

Резултатите от ново изследване могат да обяснят оповестената по-рано връзка между изкуствените подсладители и диабета, съобщи ЮПИ.
Учени от Медицинския институт към Йейлския университет заявиха, че в природата интензитетът на сладостта отразява количеството налична енергия. В съвременния живот обаче метаболизмът на тялото е измамен, когато напитка е прекалено сладка или недостатъчна сладка за количеството съдържаща се в нея енергия.
Това означава, че подсладената нискокалорична напитка може да отключи по-силен метаболитен отговор, отколкото нискокалоричната напитка.
„Виждането, че по-голямото количество калории отключва по-силен метаболитен отговор и по-силна мозъчна реакция, е погрешно – поясни ръководителката на изследването експертката по психиатрия Дейна Смол. – Калориите са свързани само с едната част от уравнението. С другата част от него е свързано усещането за сладост.“
Когато има несъответствие, свързаните с възнаграждението невронни мрежи не регистрират, че са консумирани калории, отбелязаха учените. Редица хранителни продукти, сред които йогуртът с нискокалорични подсладители, са свързани с подобно несъответствие.
Смол и колегите й са на мнение, че получените резултати допринасят да се обясни откритата в предишни проучвания връзка между някои изкуствени подсладители и диабета. Тази тема обаче остава противоречива и учените са съгласни, че са нужни допълнителни изследвания.16

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!