218 четения

Калцият в артериите влияе върху риска от инфаркт

Изследване на учени от университета на Югозападен Тексас навежда на мисълта, че калциевите отлагания в коронарните артерии увеличават риска от инфаркт, съобщи ЮПИ.
Резултатите от изследването показват, че пациенти, в чиито коронарни артерии няма калциеви отлагания, са със значително по-малък риск от инфаркт и инсулт, независимо дали са с високо кръвно налягане, засегнати са от диабет или имат високо ниво на холестерола. „Получените резултати разкриват, че индивиди, в чиито кръвоносни съдове няма калциеви отлагания, не трябва да приемат статини, независимо от наличието на други рискови фактори, свързани с коронарна болест на сърцето“, заяви д-р Параг Йоши от университета.
Учените прибегнали до компютърно томографско сканиране на сърцето и гръдния кош у 6184 души на възраст между 45 и 84 години, които никога не са имали инфаркт или инсулт. Половината от участниците нямали калциеви отлагания в артериите си или били с нулев коронарен артериален калциев скор и по-малко от 3-процентен риск от инфаркт или инсулт за 10-годишен период, независимо от наличието на други рискови фактори, като диабет тип 2, високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола. Нулевият коронарен артериален калциев скор не означава, че няма калциеви плаки във вътрешността на артериите и че няма риск от инфаркт, а че този риск е по-нисък от прага, при който се предписват статини.
„Коронарният артериален калциев скор може да бъде добавен в обсъжданията между лекар и пациент дали да се приемат статини като превенеция срещу инфаркт и инсулт“, отбеляза д-р Йоши.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!