115 четения

Търновец е „баща“ на лимонадата

С настъпилите летни горещини интересът към разхладителните напитки се повишава. Колкото и да не е за вярване, според изследване на „Галъп” 30% от българите предпочитат нашенската лимонада, въпреки инвазията на вносните газирани напитки.

Любопитен е фактът, че популярната жълта лимонада има над 130-годишна история. Вероятно малцина знаят, че „баща” на българската амброзия е предприемчивият великотърновец Методи Хаджипетков (1861 – 1933 г.). Само 40 години след изобретяването на машина за газиране на вода, той внесъл полезното съоръжение и през 1882 г. произвел в Свищов първата българска лимонада. На вкус тя почти не се отличавала от сегашната. Основното в нея и тогава било лимоновото масло – есенция, която се извлича от лимонови кори. Методи Хаджипетков пълнел своята лимонада в стъклени шишета с топчета, които предизвиквали не по-малък интерес от вкусното съдържание в тях.

Доколко популярен сред съвременниците си бил първият производител на жълтата напитка личи и от факта, че бил оценен не от кого да е, а от свищовлията Алеко Константинов, който в известния си пътепис го представя така: „Той самичък, без да знае една думица иностранен език, тръгнал от Търново и през Хамбург и Ню Йорк стигнал в Чикаго. Браво на Хаджи Петкова, че е успял да се възползва от състоянието си”.

Към средата на живота си бележитият великотърновец започнал да се занимава и с производство на вино и разноцветни мастила. През 1886 година открил нова содо-лимонадена фабрика. Създателят на нашенската амброзия бил сред първите туристи в старата столица и един от първите колоездачи в България.

През 1912 г. във Велико Търново вече имало две содо-лимонадени предприятия, едното от които било на Косьо Сарънедялков. В тях работели по около трима – петима работници, а произведеното питие имало „великолепна сладост” и се радвало на добър прием сред жителите и гостите на града. През 1918 – 1923 година такива предприятия имало и в района около Марно поле. През периода 1924 – 1929 година Ил. Пантелеев, М. Д. Матеев и К. Ив. Сарънедялков обединили капиталите си и създали содо-лимонадената фабрика „Амброзия”.

Тодорка НЕДЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!