45 четения

Търновската болница почете паметта на патрона си д-р Стефан Черкезов

С ВОЙ НА СИРЕНИ И ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ В БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕ ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА СПАСЕНИЕТО И БЕ ПОЧЕТЕНА ПAМEТТA НA ПAТPOНA Й Д-P СТEФAН ЧEPКEЗOВ. По този начин работещите в лечебното заведение отдадоха почит на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. В знак на уважение бяха поднесени цветя и венци на бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата и на паметната плоча с имената на медиците, работили в лечебните заведения в региона и починали по време на работа. На събитието присъства и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Денят на спасението у нас се отбелязва по инициатива на Националния алианс „Живот за България“ и вестник „Български лекар“. Повод за учредяването му става подвигът на д-р Стефан Черкезов преди 51 години, когато на 15 август 1963 г. 26-годишният лекар, който тогава работи в село Стрелец, спасява 47 души от пламъците на горящ автобус. Самият той получава тежки изгаряния, от които умира на следващия ден в болницата в Горна Оряховица. За първи път Денят на спасението е отбелязан пред ВМА в столицата, а от 2006 г. и в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Оттогава този ден се отбелязва в десетки лечебни заведения в цялата страна.

С решение на Министерски съвет от декември 2012 г. 15 август е обявен за национален Ден на спасението. С този документ България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!