87 четения

Хиляди българи и чужденци се поклониха пред чудотворната икона в Арбанаси

ХИЛЯДИ МИРЯНИ СЕ СТЕКОХА И ТАЗИ ГОДИНА КЪМ МАНАСТИРА „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” В АРБАНАСИ. Българи и чужденци търпеливо чакаха своя ред, за да запалят свещ пред чудотворната икона на Божията майка и да се помолят за здраве. Иконата остана пред църквата през целия ден, за да могат всички присъстващи да се докоснат до нея. Смята се, че иконата на Богородица Троеручица притежава свръхестествена сила и помага при изцеряването на различни болести. Затова всяка година на Голяма Богородица в Арбанаси пристигат хора от различни кътчета на страната със своите болки и страдания, търсейки изцеление и надежда за себе си или своите близки. По традиция някои от поклонниците пристигат по-рано и остават да пренощуват в стаите за гости или в манастирския двор под открито небе, включвайки се във вечерното богослужение и нощното бдение, в което участват само жени.

Без имеУспение Богородично е празникът на Богородица, която е покровителка на майчинството и защитница на семейното огнище. Успение, или заспиване, на Пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си на 64-годишна възраст. Нейната смърт била лека и блажена и приличала на заспиване. Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите.

„Всяка година идвам тук, за да се помоля за здравето на децата и да почета Божията майка. Помолих се за здравето не само на моите близки, но и за целия народ. Нека да има мир и щастие за всички хора”, сподели вчера Сашка Сиракова от Велико Търново.

Без име1Да помолят за здраве като нея бяха пристигнали вярващи от Горна Оряховица, Габрово, Варна, Русе, Силистра, Добрич, Плевен. Един от хилядите миряни е и Красимир Кръстев, който бе пристигнал от Антоново. Казва, че вече не помни от колко години идва да се помоли на Божията майка и не пропуска големия християнски празник. „Трябва да поддържаме нашата вяра, защото без религията няма живот. Дойдох тук да се помоля за здраве за цялото семейство и най-вече за жена ми”, сподели Красимир. Другата голяма опашка в двора на манастира бе за светена вода, която миряните взимаха със себе си.

По традиция в двора се раздаваше курбан, приготвен от сръчните ръце на три жени – Стефка, Елена и Стоянка от Добрич. Те разказаха, че повече от 15 години идват в Арбанаси на Голяма Богородица. За да приготвят двата казана с курбан, трите започнали с подготовката още в 4,00 часа сутринта, а след това продължиха с раздаването му сред миряните.

„Помолихме се за здраве, за мир и за спокойствие. И за работа, за да се върнат младите от чужбина”, споделиха жените, докато продължаваха да раздават от курбана.

В ДЕНЯ НА ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА СЕЛО АРБАНАСИ ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК. Той започна рано сутринта в храма на манастира „Успение Богородично” с маслосвет за здраве, света литургия и водосвет. В конната база се състоя държавната квалификация по прескачане на препятствия, а кулминацията на празника бе вечерта. На откритата сцена в центъра на селото се изявиха младите таланти от детско студио „Румина“. След изпълнението им бе отслужен водосвет, а кметът на Арбанаси Тошо Кръстев приветства жителите и гостите. След това бяха наградени победителите във фотоконкурса „Най-гиздава мома на мегдана“, който бе част от голямата българска сватба, състояла се в Арбанаси преди две седмици. Празничната програма завърши с изпълнения на Райко Кирилов.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!