Хлапета ще се борят за награда с клипове за безопасен интернет

Инспектор Ивелин Иванов: „Идеята е част от проекта за превенция на киберпрестъпленията„

 

ПОЛИЦЕЙСКИЯТ ИНСПЕКТОР ИВЕЛИН ИВАНОВ Е ОТ 10 ГОДИНИ В СИСТЕМАТА и работи с деца в Детска педагогическа стая в Областната дирекция. Сега е част от екипа по европейския проект „Превенция на киберпрестъпъленията“, в който партньор и е в. „Борба“. В проекта, който е към своя финал, участват много обществени организации, при това съвсем безплатно, защото няма финансова рамка. Великотърновска област има доста добри изяви от доста години, които са превенция на престъпленията, които дебнат малки и големи в нета. Сред тях са полицейските академии, които функционират във В. Търново и Елена и ще стартират и в други общини. Ако разработката на ОД МВР спечели първото място в страната, ще се бори за признание в Естония в края на годината. За да няма само регионален характер, направеното от партньорите ще бъде презентирано на сбирка на националното сдружение на общините, чийто председател е кметът на старата столица, сподели вчера инспектор Иванов. Освен това на страницата на „ТЕЛНЕТ“, също партньор по проекта, вече са публикувани правилата за безопасност в интернет.

Ïðåçåíòàöèÿ íà PowerPointСРЕД НАЙ-ЛЮБОПИТНИТЕ И ИНОВАТИВНИ ИДЕИ НА ЕКИПА Е КОНКУРС сред децата за изработване на видеоклип за безопасен интернет. Той трябва да бъде между две и пет минути и да отразява виждането на автора и това, което хлапетата са научили от превенцията на полицията в борбата с киберпрестъпленията. Всяка община от областта ще определи тримата първи в конкурса, а най-добрият ще получи парична награда. Първият в областта ще грабне награда от Областната дирекция на МВР. От новата учебна година по идея на Областното управление на образованието и шефката му Розалия Личева ще се въведат петминутки преди началото на първия час за превенция на капаните в нета, подчерта още Ивелин Иванов.

„Децата са сред най-уязвимата група и потенциални жертви в интернет пространството, защото смятат, че знаят много. Най-често те могат да бъдат подлъгани от съобщения от мними техни връстници в мрежата, а всъщност да става въпрос за престъпни действия на възрастен. Затова основната наша препоръка е да не се доверяват на непознати, да не отговарят на имейли със съмнителен подател, да не предоставят лична информация без проверка самоличността на отсрещната страна, да не ползват прости пароли и да не ги записват в сайтове“, подчертава полицейският инспектор. Заради това постоянно полицейски служители изнасят лекции пред децата, а вече трета година се организират периодични срещи в малките населени места с децата от клубовете, беседи се правят и с родители и учители. Тийнейджърите могат да попаднат и в така наречения секстинг, като се ползват техни неприлични снимки за порнография или изнудване. Това може да се случи след публикации в профила доброволно, а после фотосите се ползват в различен контекст. За щастие, тази година в областта нямало жертви сред непълнолетни и малолетни на кибератаки и педофилски набези.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

 

Инспектор Ивелин Иванов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *