55 четения

Близо 1000 дка незаконно сметище се заформи край Ресен, неправомерно дълбаят и Росица за материали

Кметът Йорданка Колева: „Безсилни сме, дала съм над 2 хил. лв. за табели, но ефектът е нулев”

 

ОГРОМНО СМЕТИЩЕ СЕ Е ОБРАЗУВАЛО САМО НА БРОЕНИ МЕТРИ ОТ КРАЯ НА СЕЛО РЕСЕН НА БРЕГА НА РЕКА РОСИЦА и заплашва целият район с екологична катастрофа, показа проверка на наш екип на място след многобройни сигнали в редакцията. Жители на 5 села от района са набелязали мястото, за да изхвърлят всякакъв вид отпадъци, а засегнатата територия е близо 1000 дка. Даже „Борба“ засече в района няколко буса, от които изсипваха отломки от строителни обекти, домашни отпадъци и даже трупове на животни. В района се събират и клошари, които преравят изхвърленото и допълнително го разпиляват. Ситуацията става неконтролируема и заради неправомерен добив на инертни материали от реката. Публична тайна в района е, че всеки, който има нужда от камък или пясък, идва да дълбае тук. Някога в северната част на едно от големите села в общината е имало наистина кариера, но тя е била закрита още през соца.

„БЕЗСИЛНИ СМЕ ПРЕД ПРОБЛЕМА. ДАЛА СЪМ НАД 2 ХИЛ. ЛВ. ЗА ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ТАБЕЛИ „ТУК НЕ Е СМЕТИЩЕ“ И ТАКИВА ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА САНКЦИИ, НО ЕФЕКТЪТ е нулев. Идват и изхвърлят и от близките села – Хотница, Водолей и т.н. Имам и множество докладни до Община Велико Търново, където сега наемат фирма, която да рекултивира, но проблемът е повсеместен за селата“, каза кметицата на Ресен Йорданка Колева. Според нея законът, който регламентира изхвърлянето на отпадъците, е несъвършен и няма как да заставиш баба или дядо да си натоварят отпадъка от септичната яма например, за да го закарат до депото за строителни отпадъци на община В. Търново край Леденик.

„Не мога да назнача и пазач, който да следи да не се хвърлят боклуци. Бюджетът ни не позволява. Държа на щат хора, които косят и ремонтират – отговарям за 41 км пътна мрежа, която е най-лошата в региона, 5 парка, 30 дка спортна база и т.н.“, обобщи Колева.

НАША ПРОВЕРКА ПОКАЗА, ЧЕ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СМЕТИЩАТА КАТО ТОВА В РЕСЕН ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДВИЖДАТ ЕДВА 50 ХИЛ. ЛВ. От кметството са направили и обществена поръчка, която е спечелена от фирма „Пролет“. Сумата е обща за незаконни сметища и трябва да послужи за изчистването им и посипването им с пръст. „Не знам как може да се справим, като само да разкарваме техниката от едно място на друго, ще излезе доста скъпо“, неофициално коментираха от фирмата. И от Община Велико Търново, и от „Пролет“ бяха категорични, че още идната седмица ще започне изчистването на ресенското огромно нерегламентирано сметище.

С. МАРИНОВ

Сн. авторът

3 коментара за “Близо 1000 дка незаконно сметище се заформи край Ресен, неправомерно дълбаят и Росица за материали

 • 17.08.2017 в 12:47
  Permalink

  Ако бяхте поставили видео наблюдение и замърсителите глобени другите сами ще се откажат.

  Отговор
  • 17.08.2017 в 18:10
   Permalink

   ще го изхвърляме пред вашия имот … пък ти си слагай видеонаблюдение

   Отговор
 • 17.08.2017 в 22:46
  Permalink

  Защо не попитахте „КМЕТИЦАТА“тя къде си изхвърля строителните отпадъци от ново строящата си зг рада?Аз ще ви кажа-в алеята срещу строежа!Идете и проверете.Рибата се вмирисва от към главата!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!