79 четения

Великотърновско училище осъди общината за незаконно взета такса смет

СОУ „Вела Благоева“ получи крайно решение в своя полза от Върховния административен съд

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕ ОСЪДЕНА ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ЕДНО ОТ НАЙ-АВТОРИТЕТНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕГИОНА – СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”, ЗА НЕПРАВОМЕРНО СЪБИРАНА ТАКСА СМЕТ, потвърди директорът на школото Ангел Янчев. Решението на Върховния административен съд с N 10495 е крайно и не подлежи на обжалване. Досега всички съдебни инстанции, по които е минавал казусът, са се произнасяли в полза на училището.

„По силата на решението ще трябва да ни възстановят над 13 хил. лв., както и съдебните разноски. Сумата представлява такса за битови отпадъци, която са ни взели за периода 2011 – 2013 г. включително. По въпроса има и становище на агенция „Държавна финансова инспекция”, но въпреки това от общината водиха това ненужно дело, вместо да приемат доводите ни”, коментира директорът.

Магистратите са постановили и начислената такса за битови отпадъци в размер на 4639 лева от страна на общината да не бъде събирана. Сумата представлява една десета от общата такса смет, тъй като съгласно нормативните разпоредби учебните заведения на територията на кметството плащат само 10 на сто от налога. Актът е бил издаден от данъчната служба към общината преди три години и включва 4274 лв. плюс 365лв. лихви.

ПО ДЕЛОТО Е БИЛО УСТАНОВЕНО, ЧЕ ИМОТИТЕ, ЗА КОИТО СА НАЧИСЛЕНИ ДАНЪЦИТЕ, НЕ СА ПРЕДОСТАВЯНИ ИЛИ ПРЕДАВАНИ ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОЛЗВАНЕ, СТОПАНИСВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО и от Общинския съвет на СОУ „В. Благоева“. До намесата на Темида се стигна, след като кметството не приема възраженията на директора, че училищната сграда не му е предадена за управление, а съгласно Закона за местните данъци и такси и Закона за общинската собственост в този случай кметството е собственик на имота. „В сградата има пенсионерски клуб, полицейски участък и др., които не са отделени, и излиза, че ние трябва да плащаме и за тях. След като ни поискаха такса смет, ние платихме от парите, които са ни предоставени по делегирания от държавата бюджет за обучение”, каза още директорът Янчев.

Според запознати решението на върховните съдии отключва и друг казус. След като училищните имоти не са предавани за управление, безвъзмездно ползване или стопанисване на школото, то тогава пълната отговорност за смъртта на детето, затиснато от врата в района на училището, е на кметството, коментират запознати с юридическата материя.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Великотърновско училище осъди общината за незаконно взета такса смет

  • 17.08.2017 в 17:05
    Permalink

    Откъдето и да се обърнеш и погледнеш в общината, все нещо мирише. И все е осъдена да плаща от нашите данъци. Паяци, общински училища,… Май там няма хора с мислещи глави на раменете си.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!