Забава и знание

Евростат: Българинът харчи за почивка средно по 320 лв. на човек, половината сънародници обаче не могат да си позволят и този лукс

Българинът харчи средно по 160 евро или по около 320 лева на човек за почивка или ваканция, показват данни от анализ на Евростат за средните харчения на европейците по време на отпуски или почивки през 2015 г. Средно за ЕС показателят за ваканционните харчове е 320 евро на човек.
Според данни на НСИ пътуванията на българите през 2015 г. са били концентрирани изключително в страната – около 80 на сто. Около 15 на сто от сънародниците ни са пътували в чужбина, а близо 5 на сто са предприели смесени пътувания – в страната и в чужбина. Преобладаващата възрастова група българи, която пътува, е била на възраст 25 – 44 години. По-голямата част от лицата на възраст над 15 г., които са пътували в страната или в чужбина /над 70 процента/ – са посочили като цел „почивка или екскурзия“.
Средният разход на едно лице при пътуване в България, е бил около 320 лева, а за пътуване в чужбина са били необходими около 500 лв. средно на човек, показват данните на НСИ.
Същевременно, пак според данни на НСИ, през 2015 г. около 60 процента от сънародниците ни не са били в състояние да си позволят едноседмична почивка извън дома. В подобна ситуация са се намирали близо 4 млн. българи, според родната статистика.

НАЙ-МНОГО ЗА ВАКАНЦИЯ ХАРЧАТ В ЛЮКСЕМБУРГ

Най-много за ваканция и почивка средно на човек харчат жителите на Люксембург – средно по 740 евро. Следват жителите на Австрия – 610 евро и Малта – 590 евро.
Според европейската статистика най-малко пари за ваканционни разходи се отделят в Румъния и Латвия – средно по 116 евро на човек. Други страни с по-ниски разходи за почивка са Чехия – средно по 125 евро на жител, Унгария – по 130 евро, Португалия – 156 евро, Полша – 180 евро и др.
Сред страните, в които се харчат пари за ваканция над средноевропейското ниво /320 евро/ са: Белгия – 560 евро, Ирландия – 470 евро, Кипър – 450 евро, Германия – 427 евро и др.
Според данни на европейската статистика през 2015 г. повече от четвърт милиард европейци са предприели различни туристически пътувания с поне една нощувка. Най-активни в пътуванията са били германците – над 53 милиона, французите – 38 милиона, испанците – 24 милиона, италианците – 21 милиона и др.

ИЗТОЧНИК: БТА

One thought on “Евростат: Българинът харчи за почивка средно по 320 лв. на човек, половината сънародници обаче не могат да си позволят и този лукс

  • непотвърдена статия и пълна с ГЛУПОСТИ
    Почивката ми извън БГ ми излиза около 350-400 ЛЕВА за 5 дни (почивал съм и за 7 на тази цена) пълен пансион а на места дори и ултра ол инклузив

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *