55 четения

Еленското село Марян кани на сбор със 180-годишна традиция

Традиционният марянски събор и това лято ще събере стотици земляци при родовия им корен и много гости. Кметският наместник на селото Сийка Николова и читалищното настоятелство с помощта на дарители и родолюбци са подготвили богата програма с интересни събития.

Марянският събор е с дългогодишна история. Неговото начало е в далечната 1836 година, когато на 19 август, Свето Преображение Господне, станало освещаването на църквата в селото при голяма тържественост. Така възниква и съборът, един от най-многолюдните в Еленско.

Неслучайно и Балетна академия Марян се организира по това време. Неин инициатор и домакин е примабалерината на Националната опера и балет д-р по театрознание Диляна Никифорова.

Галаконцертът на Балетната академия ще бъде на 17 август от 19 часа в салона на читалището в Марян, изградено по инициатива на дядото на Диляна Иван Никифоров, първи летописец и историк на селото. На сцената заедно с възпитаниците на академията ще излязат и звездите от Националния балет Марта Петкова, Трифон Митев, Никола Хаджитанев и Диляна Никифорова.

В петък от 20 часа ще има вечеринка, на която ще свири прочутата Берковска духова музика. В събота на голямата поляна в селото е истинският събор. За любителите на хубавите вина избата в Марян организира Ден на отворените врати с начало 11 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!