6 четения

Жарък уикенд, последван от кратко захлаждане и незначителни валежи

През нощта ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от северозапад. Минималните температури ще бъдат между 18 и 21. За района на В. Търново се очаква минимална температура 19 гр. През деня ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32 и 35. За В. Търново – максимална температура 34. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 36.4 през 1963 г., а най-ниската измерена минимална температура е 8.3 през 1987 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 27 минути и ще залезе в 20 часа и 15 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди новолуние.

До неделя ще преобладава време с незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. От понеделник до сряда ще има значителна облачност с временни разкъсвания. На места ще превалява дъжд, предимно в централните части на Северна България, като валежите ще бъдат предимно през нощта срещу вторник и във вторник и сряда. Валежите на повечето места ще бъдат слаби (без стопанско значение). В понеделник и вторник ще духа умерен, на моменти силен вятър от запад-северозапад, в сряда вятърът ще отслабне до почти тихо. В четвъртък ще има променлива облачност и ще духа слаб вятър от изток-североизток.

През първата част на периода – от петък до неделя, температурите ще се задържат над средните за сезона – минималните ще бъдат между 17 и 20, максималните температури ще бъдат между 33 и 38. В понеделник и вторник се очаква захлаждане – минималните температури ще бъдат между 16 и 19, максималните температури ще бъдат между 23 и 28. В края на периода – сряда и четвъртък, температурите ще се повишат и минималните ще бъдат между 20 и 23, максималните температури ще бъдат между 31 и 34.

Над западните и централни части на Стара планина от петък до неделя ще има незначителна до променлива облачност с умерен до силен вятър от север-североизток. От понеделник до сряда ще има значителна облачност с временни разкъсвания. На места ще превалява дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В четвъртък ще има променлива облачност и ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. От петък до неделя максималнитетемператури на 1200 м ще бъдат между 20 и 22. В понеделник и вторник се очаква захлаждане и максималните стойности на температурата  на 1200 м ще бъдат между 13 и 16. В сряда и четвъртък температурите на 1200 м ще се повишат до около 20 гр. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 6 – 7 по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!