57 четения

Знаменитости ще кръщават бебета във В. Търново

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е СРЕД ДЕСЕТТЕ ГРАДА В СТРАНАТА, В КОИТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО СВЕТО КРЪЩЕНИЕ НА НОВОРОДЕНИ ДЕЦА в съвременната история на България. Инициативата е част от кампанията „Направи го за България“ в подкрепа на раждаемостта у нас, а организатори са „Движение за национална кауза“ (ДНК). В масовото кръщене, което ще се проведе на 22 октомври, ще се включат още София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе, Враца и Благоевград. Досега в нея са записани 68 деца от Велико Търново. Родителите участници могат да изберат за кръстници популярни лица на инициативата, сред които журналистът Антон Хекимян, Мариана Векилска, Александър – Сано, Део, Славена Вътова, Владо Николов, Юлиана Дончева, Мария Гроздева, Иван Лечев, Хилда Казасян, Поли Генова и Емилия. Голямото събитие бележи финала на кампанията в защита на раждаемостта под патронажа на патриарх Неофит и Българската православна църква, в рамките на която за всяка споделена бременност „Движение за национална кауза“ (ДНК) осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе” в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

За по-малко от девет месеца чрез „Направи го за България” над хиляда деца от всички краища на страната са записани за масовото кръщене, включително и на българи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Благодарение на патриарх Неофит и Българската православна църква участниците в кампанията са освободени от задължителната такса за ритуала и получават като безвъзмездно дарение кръщелните свидетелства. ДНК осигурява материални подаръци и традиционното сребърно кръстче – символ на вярата, предоставени от спонсорите, съпричастни с каузата. Кръстник на децата може да бъде близък до семейството или популярно лице на кампанията „Направи го за България“.

Децата, които ще бъдат кръстени тази година, трябва да са заченати след 1 януари 2016 г. В момента тече и втората кампания на „Движение за национална кауза”. В кампанията „Направи го за България 2” могат да се запишат деца, заченати след 1 януари 2017 г., а масовото кръщене е предвидено за 2018 година.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “Знаменитости ще кръщават бебета във В. Търново

  • 17.08.2017 в 16:07
    Permalink

    Колко мило и добро начинание. Така обединява хората. Нека повече такива прояви.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!