301 четения

Предприемач от Русе откупи два 7-етажни блока, част от строителна измама, за да ги довърши

Красимир Даков довършва изоставените преди 8 г. сгради на ул. „Твер“ и „Колоня Товар“

 

ЕДИН ОТ ИЗВЕСТНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ В РУСЕ КРАСИМИР ДАКОВ Е КУПИЛ ОТ СИНДИК ДВАТА НЕДОВЪРШЕНИ 7-ЕТАЖНИ БЛОКА В НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „КОЛЮ ФИЧЕТО“. Призрачните сгради, които са част от схемата на скандалния предприемач Иван Мутов, вече се правят и ще бъдат препродадени, показа наша проверка. Според запознати сделката е реализирана от фирма на съпругата на Даков, а цената е около 300 евро на квадратен метър. От 2009 г. двата блока, които са в началото на ул. „Твер“ и на „Колоня Товар“, стоят недовършени и на акт 14. По тях обаче вече се работи, а останалите свободни апартаменти се предлагат за продан, видя наш екип на място. Двата блока бяха един от най-големите проблеми както за инвестиралите на зелено в тях измамени собственици, така и за останалите живущи в района, защото се превърнаха в свърталище на  гризачи и клошари. Плановете са до края на годината те да се довършат и пуснат в експлоатация, а жилищата в тях да се разпродадат – този път напълно коректно.

В ПЕРИОДА 2006 – 2010 ОСЪДЕНИЯТ НА ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА УСЛОВНО СЛЕД самопризнания предприемач Иван Мутов успя да оплете десетки новодомци, а именно тези два блока бяха част от схемата му. Чрез фирмата си „Агропрогрес“ Мутов разпродаваше на хвърчащи бележки апартаменти, офиси и магазини, които впоследствие залагал на банки и инкасирал получените пари, констатираха впоследствие разследващи, след като „Борба“ алармира за случващото се.

Сградите на ул. „Твер“ 8 и на „Колоня Товар“ бяха заложени и в Българо-американска кредитна банка за близо 3 млн., преди русенският предприемач да ги откупи.

Двата 7-етажни блока са в съседство и в тях има 60 апартамента, магазини и бизнес помещения. Малцина имат документи, че са капарирали или платили изцяло обекти в тях.

 

КОЙ Е ИВАН МУТОВ?

 

НАЙ-СКАНДАЛНИЯТ МЕСТЕН СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ БЕ РАЗСЛЕДВАН СЛЕД ПУБЛИКАЦИИ НА „БОРБА“. ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ ФАРАОНЪТ ПОЛУЧИ ВТОРА УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ИМОТНА ИЗМАМА за над 500 000 лв. – 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок, защото с фирмата си „Агропрогрес – В. Търново” ЕООД бе завлякъл над 30 семейства за нов дом в жилищната кооперация на ул. „Твер” 8 и съседната на „Колоня Товар“ за времето от 2008 до 2010 г.

„Агропрогрес” е в несъстоятелност от няколко години и на опашка за пари чакат кредитори и няколко банки. Като не могат да си вземат парите от Мутов, банките са погнали поръчителите.

Новият собственик на сградите на Мутов е един от най-известните предприемачи в Русе. Държи хотели, заведения, има и мащабен строителен бизнес. Смятан е и за един от големите спонсори на ГЕРБ в крайдунавския град и човек с огромно влияние.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 коментара за “Предприемач от Русе откупи два 7-етажни блока, част от строителна измама, за да ги довърши

 • 17.08.2017 в 11:47
  Permalink

  Клошари не съм виждал, но пък сега ще стане забавно с парко местата 😀

  Отговор
 • 03.08.2018 в 14:00
  Permalink

  Значи за Мутов два пъти условни присъди, а за Иванчева белезници на краката. Това ако е правосъдие, здраве му кажи.

  Отговор
 • 03.08.2018 в 14:04
  Permalink

  Значи за Мутов два пъти условни присъди, а за Иванчева, белезници на краката ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!