Тийнейджъри масово държат марихуана в джоба си, за да бъдат важни и търсени

30 деца са станали жертва на престъпления тази година, родители роптаят срещу тлъсти глоби за купон в дискотеки

 

НАЙ- НОВАТА МОДА СРЕД БОЛШИНСТВОТО ПОДРАСТВАЩИ БИЛА ДА ДЪРЖАТ определено количество марихуана в джоба си и винаги да са готови да „услужат на приятел“. Така тийнейджъри от областта се усещали важни и търсени, разказват криминалисти. Хлапетата били от различни прослойки на обществото – бедни и богати, а с дрогата се снабдявали от по-големите. Самите те не употребявали трева и дори били отличници. Така обаче се влизало в прослойка на незубрачи и „елитна“ група. Притежанието на дрога било мерило за възможности и „готиност“ и това нямало никаква връзка с финансовите възможности на родителите, които обикновено научавали за странното хоби на детето си последни.

НЕЗАВИСИМО ОТ ЗАВИДНОТО САМОЧУВСТВИЕ НА ПОВЕЧЕТО МЛАДЕЖИ 30 от тях са станали жертви на престъпления от началото на годината, сочи статистиката на МВР. Най-много са жертвите в областния център – 15. Повечето деца обикновено стават жертва на кражби и физическо насилие. В един от случаите в старата столица малолетно момче е оцеляло с разбита глава след насилие от страна на пияния му баща и вече е настанено в специална институция като мярка за закрила от социалните служби. Има и три случая, в които момичета са станали жертва на сексуално насилие. В други сюжети деца са били ограбвани от възрастни, защото за тях се знаело, че носят в себе си дрога, но в конкретните ситуации те не са имали. Тогава нападателите са им отмъквали това, което имат – дребни пари и телефон.

ДЕЦАТА СА НЕ САМО ЖЕРТВИ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, НО МНОГО ПО-ЧЕСТО И ИЗВЪРШИТЕЛИ. От началото на годината в регистрите на Детска педагогическа стая в областта са установени 99 невръстни бандити. Тази година в региона няма отявлени апаши, детски банди и лица, които побъркваха съответното населено място от обири като Селчук от Петко Каравелово. Пак миналата година няколко нагли бездомни крадци бяха прибрани от търновските улици в специализирани заведения. Тази година най-много престъпления имат децата от Павликени – 31, и младото попълнение на Горна Оряховица – 19 регистрирани кражби.

СПОРЕД СТАТИСТИКАТА 360 СЕ ВОДЯТ НА ОТЧЕТ В ДЕТСКИТЕ ПЕДАГОГИЧЕСКИ СТАИ НА ОБЛАСТТА за различни нарушения. Сред тях е ходенето по кръчми след 22 часа вечерта. Униформените постоянно правят проверки в заведенията за присъствие на малолетни и непълнолетни след позволения час. Когато спипат хлапета, те с обаждат на родителите. Тях ги грозят глоби от 300 до 1000 лева за това, че децата им ходят по нощни клубове, и това е регламентирано в Закона за закрила на детето. Родителите обаче доста често са агресивни към полицията в подобни случаи, защото смятат, че санкциите са насочени към тях и са нередни. Тези глоби всъщност са заради техните деца и доста често малките осъзнават какво е нарушението им, за разлика от родителите си, споделят инспектори от Детска педагогическа стая.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *