10 г. след жестоката катастрофа искрица надежда за Мануела

Една майка и един баща не спират да вярват, че в живота стават и чудеса

 

Десет години след жестоката трагедия на пътя край Приморско Мануела Горсова вече има самостоятелни реакции, може да движи крайниците си и да преглъща сама. Това съобщи семейният приятел актьорът Влади Въргала. Търновката обаче все още не може сама да се държи на краката си права, да говори и да извършва други самостоятелни движения. Тъй като столът й не е приспособен и не може да влиза в банята, дотам я носи баща й на ръце. През изминалите години обаче момичето определено има подобрение и надеждите на родителите, близките и приятелите й са, че един ден Мануела отново ще се върне към предишния си начин на живот. Вече 10 години една майка и един баща денонощно продължават да бдят над леглото на своята дъщеря. Да гледат прекършения й млад живот и да се чувстват слаби и безсилни да й помогнат. Дияна и Красимир Горсови обаче не спират да вярват, че на този свят стават чудеса и че един ден чудото ще озари и тяхното момиче, което отново ще се вдигне на крака, ще проговори, ще ги прегърне и целуне. Тази вяра крепи родителите и ги прави силни.

В същото време вече 10 години виновникът за това влюбеното в живота момиче да бъде превърнато в птица с прекършени крила, така и не намери смелостта да застане очи в очи с тези, на които причини най-голямата болка в живота, и да им каже едно простичко „Извинявай!” Докато семейство Горсови страдат над погубения живот на дъщеря си, виновникът за това също стана баща. Дали обаче някога се е замислял как би се чувствал, ако един ден неговото собствено дете бъде прегазено от пиян убиец на пътя?

Manuela (1)Пети август 2007 г. Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки лети край морето с новия си джип „Хамър”. Веднъж той вече е спрян от полицейски патрул за превишена скорост. Униформените обаче, след като разпознават фигуриста, не го задържат и не му вземат проба за алкохол. Груба грешка, която само минути по-късно ще доведе до фатален край. Край Приморско джипът на Стависки внезапно навлиза в насрещното платно и се удря в движещия се в своята лента лек автомобил „Хонда”, в който пътуват четирима млади хора. Шофьорът на колата, Петър Петров, на 23 г., загива на място. Тежко ранена е 18-годишната Мануела Горсова. Другите двама пътници се разминават по-леко. Самият Максим се отървава без сериозни травми. Взетата алкохолна проба показва 1,1 промила алкохол. Според близките на пострадалите обаче тези проби са подменени или фалшифицирани, а спортистът е бил много по-пиян. Най-голямата ирония е, че когато предизвиква тежката катастрофа, Стависки е лице на телевизионната кампания за безопасно шофиране „Ако си пил, слез – искам да стигна жив”. Бургаската прокуратура привлича фигуриста като обвиняем само за причиняване на средна телесна повреда. Няколко дни по-късно вече му е повдигнато и обвинение за причинена смърт при шофиране в нетрезво състояние. Делото срещу Стависки започва в Бургаския окръжен съд през януари 2008 г., след като подсъдимият се признава за виновен, процесът се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие и той получава от съда 2,5 години условно с 5-годишен изпитателен период, 90 хил. лв. кръвнина за родителите на убитото момче и 80 хил. лв. за родителите на Мануела. Присъдата е потвърдена и от Апелативния съд, като единствено обезщетението за близките на Мануела е увеличено на 2 млн. лв. през октомври 2008 г. Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане в апелативната инстанция. На 5 януари 2009 г. е обявено новото съдебно решение: присъдата на Стависки е променена от условна на ефективна, а обезщетенията за двете почернени семейства са увеличени. Половин година по-късно обаче ВКС отново променя присъдата на подсъдимия на условна от 2 години и половина. Този път решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Докато в съда магистратите умуват да пратят ли пияния фигурист в пандиза, или не, родителите на Мануела повеждат борбата на живота си. Сломените Дияна и Красимир трябва да намерят нечовешки сили, за да се грижат за своята дъщеря, за която самите лекари дават твърде отчайващи прогнози за живот. Ръка на двамата в трудния момент подава бизнесменът Петър Христов, който поема лечението на Мануела в израелска клиника. До тях през цялото време е и актьорът Влади Въргала, който е най-близкият семеен приятел и опора на Горсови в най-трудните моменти. След дългото и скъпоструващо лечение в Израел през март 2009 г. Мануела Горсова е върната в родния си град Велико Търново. Оттогава започва истинската борба на нейните родители за всеки ден живот на тяхната дъщеря. Още от първия ден на катастрофата майката Дияна е непрекъснато до леглото на дъщеря си. Според разказ на бащата Красимир, съпругата му спи по едва 4 – 5 часа на нощ. А самият той признава, че често пъти нощно време не издържа и плаче от безсилие. „Стависки ми взе всичко, взе живота на детето ни, а това е най-ценното, което един баща и една майка имат”, споделя родителят. Семейството не празнува никакви празници освен рождения ден на Мануела, на който тя получава торта и подаръци. След завръщането от Израел състоянието на пострадалото момиче видимо се подобрява. Тя реагира на въпросите на родителите си, като им отговаря със затваряне на очите: един път за „да”, и два пъти за „не”. Лечението на Мануела на месец струва над 3500 лв., а единствените средства, които държавата й отпуска, е минимална пенсия. Останалите разходи по лечението и рехабилитацията родителите трябва да заплащат от джоба си. Дияна и Красимир Горсови доживяват да чуят и върха на арогантността на родната правосъдна система. През 2011 г. състав на Софийски градски съд не само отхвърли предявения иск на Мануела в размер на 189 254 лв. срещу застрахователната компания на Стависки за причинени имуществени вреди, но и осъди неподвижното момиче да заплати на застрахователната компания разноските по делото. Слава богу, от компанията проявиха достатъчно здрав разум и обявиха, че се отказват от тези присъдени им от съда пари.

Така вече цели 10 години след онзи зловещ 5 август 2007 г. животът на двете съсипани семейства Горсови и Петрови продължава да тече. Майката на убития Петър, Дженка, обезверена от родното правосъдие, заявява, че иска да се откаже от българското си гражданство. Тя прокле убиеца на сина си един ден да го постигне същата участ.

Иван ГЕОРГИЕВ

 

Красивата и изпълнена с живот Мануела преди трагичния инцидент.

 

След лечението в израелската клиника младото момиче вече не е в будна кома и има сериозни признаци на подобрение.

 

 

5 thoughts on “10 г. след жестоката катастрофа искрица надежда за Мануела

 • 17.08.2017 в 14:21
  Permalink

  Нищо не споменавате, за това как Горсов проиграваше на хазарт събраните от дарения пари за лечението на дъщеря му.

  Отговор
  • 23.08.2017 в 14:44
   Permalink

   Е,ти нали спомена. А защо не споменеш нещо за ставински-руското лайно? Защо досега не е насечен на парчета и той близките му лайнояди?

   Отговор
 • 17.08.2017 в 16:25
  Permalink

  Че няма да се оправи е ясно. Лошото е, че са опропастени три човешки живота – нейният и на родителите ѝ.

  Отговор
 • 22.08.2017 в 7:15
  Permalink

  Трябва да се даряват средства за това момиче щом има вече някакви надежди макар и за малко подобрение .И стига вече с това дали бащата е ползвал парите от дарението никой не знае какво му е било на него и как се е чувствал.

  Отговор
 • 23.08.2017 в 17:34
  Permalink

  ами той си е платил! на предните полицаи…Те трябва да бъдат хвърлени в затвора: за съучастие в убийство, за престъпно държание…като убийци,,,за всяяко отделно. по 20 год или по на 40 год. заатвор.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.