51 четения

Пестицид застрашава земните пчели с изчезване

Пестицид, който се използва за зърнените култури, застрашава популациите от земни пчели, защото намалява способностите на цариците да създават нови колонии, съобщи в. „Дейли мейл“.
Химикалът тиаметоксам драстично намалява количеството яйца, снесени от пчелата майка.
„Вероятността за цариците, които са изложени на химикала, да снасят яйца и да основат колония, е с 26 % по-малка. Толкова голям спад в способността им да създават колонии увеличава възможността дивите популации да изчезнат“, каза ръководителят на изследването проф. Найджъл Рейн от университета в Гуелф, провинция Онтарио.
През 2013 г. беше въведена временна двугодишна забрана на ползването на пестицида за цъфтящите култури в Европейския съюз. Защитниците на околната среда искат да бъде издадена постоянна забрана и тя да обхваща всички култури. Земеделските производители от своя страна предупреждават, че това може да доведе до по-малки добиви и връщане към по-стари и по-вредни пестициди.

ИЗТОЧНИК: БТА

Един коментар за “Пестицид застрашава земните пчели с изчезване

  • 21.08.2017 в 12:37
    Permalink

    От къде мислите, че са се увеличили болните от РАК само от тези химически съставки които влизат в земята, поемат се от растенията или животните.. после се травми сами. Само , защото искаме бързо да забогатее м , високи доходи, да няма трева , а не си дават сметка , че смъртността на българите в ранна възраст се увеличава. Дано се връзомят обработвателите на земя и се върнат предишните методи на работа. Иначе скоро ще опрашват с слонове . А България от БАЛКАНИ ЩЕ СТАНЕ ПОЛЯНИ.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!