42 четения

Хора са заселили остров Суматра преди 70 000 години

Международен екип от учени успя да идентифицира зъби от съвременни хора сред находки, открити в суматранската пещера Лида Аджер, съобщи Лайф.
Зъбите са на 63 000 – 73 000 години, а това означава, че са с 20 000 години по-стари от най-древните подобни находки. Откритието връща значително назад във времето заселването на тази част от Азия и обяснява как хора са могли да заселят Австралия преди 65 000 години.
Учените изследвали открити по-рано в пещерата човешки зъби, чиято принадлежност към даден вид от рода Хомо била неясна. След като формата и емайлът им били внимателно проучени, се стигнало до категорично заключение – зъбите са от Хомо сапиенс. Това е важно, защото редица острови на днешната територия на Индонезия са били колонизирани от други видове от рода Хомо – Хомо еректус и Хомо флоресиенсис (флоренски човек). Датирането по уран-олово показало, че зъбите са на 63 000 – 73 000 години.
Първото изследване на въпросната пещера на остров Суматра предприел изследователят Йожен Дюбоа през 80-те години на 19-и век. Дюбоа открил яванския човек и го нарекъл питекантропус еректус. По онова време обаче не се извършвало датиране по уран-олово и затова било невъзможно откритите зъби да бъдат датирани. Новото изследване коригирало този пропуск.
Освен това се изяснило как хора са се оказали в Австралия преди 65 000 години. Досега най-древните следи от пребиваване на хора на днешната територия на Индонезия бяха отпреди 40 000 – 50 000 години. Бе неясно как хора са заселили Австралия преди 65 000 години, без преди това да сторят същото в Индонезия, която е била на пътя им за далечния континент.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!