119 четения

64 макета на български забележителности изработени в Украйна, паркът под Царевец отваря на 22 септември

2,2 млн. евро струва новата атракция „Търновград – духът на хилядолетна България“

 

НАЙ-НОВАТА АТРАКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПАРКЪТ „ТЪРНОВГРАД – ДУХЪТ НА ХИЛЯДОЛЕТНА БЪЛГАРИЯ“, В КОЙТО ЩЕ ИМА 64 МАКЕТА НА БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ОТВАРЯ НА 22 СЕПТЕМВРИ, информира създателят му Александър Меншиков. Чрез фирмата си „Украйна на Балканите“ той инвестира 2,2 млн. евро за период от три години в местната забележителност. Разкрива и 15 работни места, включително трима градинари, двама реставратори, охранители и разпоредители. Украинецът спечели конкурс на Община Велико Търново за изграждането на парка, който се намира в подножието на Балдуиновата кула на площ от почти 11 дка. Изявлението пред „Борба“ е първата му публична проява. Меншиков е един от видните бизнесмени в Украйна, а синът му е главен прокурор. Не обича публичността и подчертава, че е избрал Велико Търново, защото е в центъра на България, в която е влюбен, и така много хора от всички краища ще имат възможност да разгледат уникалния парк. От идния понеделник във Велико Търново започват да пристигат първите макети. Те се изработват по специална технология в Украйна по фотограметрично заснемане. Всеки един от тях ще е с мащаб 1:25. Паркът е проектиран така, че да се вижда амфитеатрално от самата крепост. Както „Борба“ вече съобщи, заради него ще се отвори и южната й порта, откъдето също ще може да се влиза.

„ВСЕ ОЩЕ ОБМИСЛЯМЕ КАКВИ ДА СА ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ, НО ЗА ВЪЗРАСТНИ ЩЕ СА ОКОЛО 10 ЛВ., А ЗА ДЕЦА НАПОЛОВИНА. Предвиждаме и два пъти месечно да има безплатен вход. Тъй като се появиха дискусии, искам да подчертая, че няма и кубик бетон на мястото, за да се запази автентиката наоколо. Докарахме и почва, за да оформим паркът, без да копаем надолу, защото се предполага, че има останки. Проектите ни са съгласувани с Министерството на културата и Института за недвижимо културно  наследство“, обобщава Меншиков.

ОТ ПАРКА ОБЩИНАТА ЩЕ ПОЛУЧАВА ПО 4 ХИЛ. ЛВ. МЕСЕЧНО, като от началото на юни наемателят вече й плаща по 1000 лв., а крайната сума ще се инкасира след септември. Срокът за наема на земята е 10 г.

Инвеститорите са категорични, че подобна атракция няма никъде другаде и макетите във Велико Търново ще са съвсем различни от тези в подобни паркове с миниатюри.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “64 макета на български забележителности изработени в Украйна, паркът под Царевец отваря на 22 септември

 • 18.08.2017 в 21:00
  Permalink

  Не мога да проумея, кой умник от Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство, позволи без да си покаже носа от незайната си канцелария да се засипва с тонове пръст толкова богато на археология място в името на тази чутовна бутафория на която мястото и е в някой лунапарк редом с гондолите и стрелбищата… Не мога да проумея и мотивите на местната власт за допускането на подобно нещо дори за обсъждане, а камо ли да получи зелена светлина…Не мога и да проумея и овчият възторг на някои търновци, за които това е една гола поляна без никакво значение….Какво ли би казал покойният арх. Теофилов ако можеше да види до какво дъно стигна любимият му град…

  Отговор
  • 03.09.2017 в 16:55
   Permalink

   Напълно подкрепям !!!
   Неразумно, неподготвено се засипва с украинска некачествена инвестиция български свети земи!
   Поздравявам Ви, че НАДИГАТЕ ГЛАС!!!
   СРАМ И ПОЗОР ЗА КМЕТСТВО ВЕЛИКО ТЪРНОВО!
   ПОЛЗВАТ снимки за визия, които никога няма да достигнат ,а ще предложат химически тоалетни върху ЗЛАТЕН АРХЕОЛОГИЧЕН ТЕРЕН:(
   Каква първа копка? На какво? Върху какъв терен?
   И на 22 септемри 2017? Или някога си ?
   СПРЕТЕ ГИ ТЪРНОВЦИ!!
   ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ!!!

   Отговор
 • 27.08.2017 в 12:46
  Permalink

  Нещо ново и интересно , БРАВО !!!

  Отговор
 • 26.09.2017 в 2:28
  Permalink

  Не мога да проумея как може да се оплюе нещо толкова различно, иновативно и интересно?! И най-вече нещо толкова българско! Та нали макетите са на български забележителности? Трябва да се радваме, че чужденци наливат пари в българската история и подкрепят българския туризъм! Стига негативизъм!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!