145 четения

Ванга, дядо Влайчо, Петър Дънов, цар Борис отправят послания към българите от Раювския кромлех

Скулпторът Атанас Стоянов е издълбал над 4000 букви, знаци от посланията върху всеки каменен блок

Вече го наричат Раювски кромлех и тепърва ще привлича с уникалността си туристи от близо и далеч. Изграден е по подобие на откритите наскоро кромлехи по нашите земи, датиращи от около шест века преди новата ера. Според проучванията на българските археолози каменните съоръжения са използвани от траките за календар и отчитане на времето, нещо като астрономическа обсерватория. Името „кромлех“ идва от словосъчетанието на бретонски език на кръг и камък. Мегалитните съоръжения са изграждани от големи каменни блокове, наредени в кръг, или в няколко концентрични кръга, които достигали до 100 м в диаметър. Най-известните кромлехи в Европа са в Бретон, Франция, и Стоунхендж в Англия.

Летоброенето на мегалитния комплекс в живописното еленско селце Раювци е от лятото на тази година. Кромлехът е поредната родолюбива инициатива на един българин със силен родови корен по тези места, по които е бродил с четата си легендарният Вълчан войвода. Преди две години неуморимият за добри дела балканджия с помощта на дарители и помагачи издигна единствения паметник на войводата на Вълчова поляна над Раювци, до вековния дъб, старото черковище и новия параклис. Между светините са подредени грамадните каменни блокове, всеки със своето послание към хората, дошли на това докоснато от Бога място.

„Всеки народ си има звезда, която го зарежда със светлинна енергия. Някои народи нямат звезда, а планета. Един ден тези народи няма да могат да оцелеят. В необикновената за тях атмосфера ще се задушат. Народ, който има планета вместо звезда, ще угасне като свещ при силен вятър. България има не само една звезда, а цяло съзвездие.“

kromlex (4)Мъдрите слова на пророчицата Ванга са издълбани на най-високия камък и със сигурност ще предизвикат мисли у всеки за света, за неговия си живот и бъдещето, което го очаква. В това е и смисълът на идеята на създателя на Раювския кромлех – всяка дума да отекне дълбоко в човешката душа и да предизвика размисъл.

„Не бойте се, най-тъмното е преди зазоряване!“ – блестят под слънчевите лъчи думите на Слава Севрюкова, духовната сестра на Ванга. В предсказанията си за българския народ тя казва, че той няма дълго да бъде така принизен, а ще дойде време, когато светът отново ще ни оцени.

„Радвайте се на трудностите – те са двигател на живота“, приковават погледа думи на най-изстрадалия ясновидец, пророка на народа дядо Влайчо. Колкото по-извисена е душата, през толкова повече изпитания трябва да премине. Българският корен е здрав, дълбок и жилав. Нацията ни ще оцелее в задаващите се изпитания.“

Потвърждение на това са изписаните върху два камъка мисли на учителя Петър Дънов за философията на живота, вярата, знанието и богатството. А между двата камъка е увековечено признанието на великия Айнщайн: „Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България!“

Родолюбивият раювчанин е отделил в уникалния кромлех подобаващо място и на големите личности на България. Посланието на Паисий Хилендарски е под формата на отворен пергамент и започва с първите букви на азбуката ни. Малко познати мисли на Ботев, Левски, Стефан Стамболов са повод за размисли. „Трябва изпит за всеки, защото има примери. Днес е човек, а утре магаре. На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката. Инак той не е наш приятел. Дела трябват, а не думи!“ (Васил Левски), „Загубата всеки път е урок за умния човек“ (Стефан Стамболов), „Само онзи, който е свободен, той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“ (Христо Ботев).

Изписването на каменните блокове ще прекъсне засега до този с многозначителната препоръка на цар Борис Трети: „Като видиш порой, направи вада, да не залее целия бостан“.

Атанас Стоянов е скулпторът, който издълба над 4000 букви, знаци и символи от посланията заедно с езотеричните знаци върху отделен каменен блок. Нямаше право на грешка. Талантливият творец е от Бургас. Завършил е скулптура във Великотърновския университет, а от 20 години преподава скулптура, живопис и рисуване в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в морския град, еленски зет. Всяка година участва с интересни творения на фестивала на пясъчните фигури. През септември са решили да направят живописен пленер в Раювци за пет дни. Селото и цялата прелест на Балкана са неизчерпаем извор за вдъхновение на всеки творец.

На 25 август ансамбъл „Българе“ ще изнесе на Вълчова поляна впечатляващия си спектакъл „Осмото чудо“, а на следващия ден е традиционният Раювски събор на същото място, до паметника на Вълчан войвода.

В началото на Раювци има малък стълб с указателни табели за разстоянията до известни градове в света и само една за България – до историческото Оборище, откъдето тръгва възкресението на новата българска държава, нашата свобода и независимост.

Мария СИМЕОНОВА

2 коментара за “Ванга, дядо Влайчо, Петър Дънов, цар Борис отправят послания към българите от Раювския кромлех

 • 21.08.2017 в 13:11
  Permalink

  Тъжно е че няма истински християнски мироглед този човек и е изобразил думите на такива хора – гледачки, врачки, на еретичестващия Дънов, отлъчен от Църквата. И това оформено като култово-езически комплекс със съответните езически символи. За съжаление е намесено и името на св. Паисий.
  Същността на явленията като Ванга и Дънов, най-добре описва в книгите си йеромонах Висарион Зографски…

  Отговор
 • 21.08.2017 в 14:21
  Permalink

  Браво ,доста мотивиращи слова от велики българи,който макар и преди 100 години са били доста по-напред с материята на живота от сегашните хора.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!