77 четения

Празник на баницата и три юбилея отбелязаха в Балван

Майстори от близо и далеч мериха сили в празника на баницата в Балван в събота. Кулинарното състезание бе организирано за втора поредна година от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб. „Още в началото на встъпването ми в длъжност през 2015 г. заедно с Обществения съвет, читалището и клуба на пенсионера и инвалида решихме да направим празник, който да се превърне в традиция за селото. И тъй като в Балван от 1938 г. има мелница, която произвежда едно от най-хубавите брашна в България, решихме да направим празник на балванската баница. Тази година, както и миналата, ни уважиха много гости, като занапред имаме намерение да поканим участници и от чужбина“, разказа кметът на Балван Недьо Георгиев.

Мотото, под което премина празникът в Балван, бе „Баница в делник и в празник“. Още рано сутринта в центъра на селото се събраха стотици хора, а на откритата сцена се изявиха клубът за народни танци „Надежда“ и женският хор при читалището в Балван, самодейните състави към читалищата в Самоводене, Шереметя, Церова кория, Хотница, клубът на пенсионера във Велико Търново „Втора младост“, таланти от Момин сбор, Велчево, Ветринци, Върбица, Лесичери, Ново село и Каранци. В празника се включиха още фолклорната група от ловешкото село Йоглав и танцова формация „Усмивка“ – Берковица. Докато течеше богатата музикално-развлекателна програма, жителите и гостите на селото имаха възможност да разгледат изложените над 60 вида баници на участниците в кулинарния конкурс. На дългата маса бяха подредени баници със сBalvan 2ирене, боб, сусам, с тиквички и козе сирене, с кренвирши, „зелена“ баница, с ябълки и още много интересни и нетрадиционни хрумвания. Някои от тях бяха приготвени с готови кори, а други с ръчно точени или печени на сач. Любопитен факт е, че нито една баница не приличаше на останалите, което допълнително затрудни журито, чийто председател бе Нелина Църова – директор на дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново, и д-р Иван Църов – директор на Регионалния исторически музей, и бившия кмет на Балван Радослав Христов.

„Учила съм се да правя баници от моята майка и бабите ми. Типичната балванска баница се меси, прави се на питки, а корите не се точат, а се дърпат. Плънката, която се слага, е от сирене и яйца. Навремето се слагаше и свинска мас, а днес вместо нея използваме масло“, разказа Марияна Дряновска от Балван.

Майсторлък и завидни умения демонстрираха също дамите от Народно читалище „Градина – Върбица 1894“, които се включиха с 11 вида баници. „Направихме с гъби, вита, пържена, точена, вита и усукана, която е много интересна, новогодишна баница с късмети, мачкана, с тиквички и козе сирене, с кренвирши и одрински кори. Ние също организираме празник на баницата през месец май и затова решихме да се представим достойно в днешния празник“, разказа Анелия Димитрова – председател на читалището във Върбица.

А една от най-интересните баници в конкурса бе на Иванка Маринова от село Велчево, която бе направила плънката с листа от цвекло. „Около 50 листа от цвекло се попарват, отцеждат се и се нарязват на дребно, добавят се 6 – 7 яйца, около 300 грама сирене, сол, черен пипер, джоджен и разбира се, щипка любов“, разказа Иванка Маринова, която работи в местното читалище. Споделя, че ежегодно в селото отбелязват всички големи празници, а неизменна част от трапезата са прочутите велчовски баници.

След оспорваната надпревара журито определи и победителите в кулинарния конкурс. Първото място спечели Кина Станчева от Балван с нейната локумено-стафидена баница, а наградата бе 10 кг брашно, осигурени от мелницата в селото. На второ място журито определи две майсторки от Момин сбор – Пенка Белчева за дърпан щирник и Мария Георгиева, която бе приготвила пухкава баница със сусам. На трето място бе класирана баницата с одрински кори на НЧ „Градина Върбица – 1894“. За най-оригинална рецепта бе избрана баницата с боб на дамите от Берковица, а специалната награда на кмета на Балван Недьо Георгиев отиде за баницата, с която участваха жените от Дома за стари хора в селото. Всички наградени получиха брашно от балванската мелница. Награди получиха и най-малките участници в празника – 9-годишната Габриела Господинова от Балван, Маргарита Мирчева, също на 9 години, от Ветринци и Михаела и Валентин Гавраилови от Велико Търново.

ДВУДНЕВНИТЕ ПРАЗНЕНСТВА В БАЛВАН, С КОИТО БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ. ИВАН РИЛСКИ, СЧИТАН ЗА ПОКРОВИТЕЛ НА СЕЛОТО, започнаха още в петък в местната църква, носеща името на светеца, където бе отслужена литургия. В храма бе отбелязана 20-ата годишнина на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, което от създаването си досега помага както на Балван, така и на други населени места в областта.

Председателят на неправителствената организация Благовеста Факирова и кметът на селото Недьо Георгиев връчиха благодарствени грамоти на дарителите. Сред отличените бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. Сред гостите на тържеството бяха още областният управител проф. Любомира Попова, директорът на областната полицейска дирекция старши комисар Димитър Машов, представители на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Зам.-кметът Снежана Данева-Иванова приветства домакините и гостите и подчерта големия принос на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ за редица обществени каузи в общината – възстановяване на църкви, подпомагане и насърчаване на социалните услуги за деца и възрастни.

В петък бе отбелязан още един юбилей – 10 години от създаването на местния център за работа с деца и младежи „Отвори очи“. Подаръкът от общината за децата, посещаващи центъра, бе интерактивна карта на света. Своя 10-и рожден ден отбеляза и Домът за възрастни в селото, който също носи името на Св. Иван Рилски.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!